Unde gaseste bani o firma mica din Romania, cand nu are acces la fonduri europene si nici la credite bancare?

PDF-ul de aur, asa am putea numi o idee a unei mici firme din Romania care a primit finantare de la un gigant din Germania. Mai exact, firma romaneasca a primit 15.000 de euro de la gigantul german Bayer pentru o idee. Intrebarea a sute de firme mici din Romania este unde gasesti bani pentru dezvoltarea unui produs, cand nu ai acces la fonduri europene si nici la credite bancare? Winfo, din Bucuresti, a cerut finantare de la gigantul german Bayer pentru o noua solutie de business intelligence si a primit 15.000 de euro, scrie hotnews.ro, care prezinta si un interviu video structurat pe mai multe parti. „Am trimis un PDF in Germania”, povesteste proprietarul Winfo, Andrei Iordan, cum a castigat finantarea. Intre timp, Bayer continua sa ofere finantari, 31 mai 205 fiind termen pentru propuneri de proiecte in acceleratorul sau de afaceri Grants4Apps . 

idei de afaceri servicii-prof15.000 de euro pentru o idee. Nu e putin nici pentru un gigant cat o treime din economia Romaniei
Despre business angels si acceleratoarele de afaceri am tot vorbit si in Romania, Guvernul a facut, anul trecut, si doua proiecte de lege pentru stimularea lor, impotmolite si in ziua de azi prin Parlament. In economiile din Vest, insa, este o practica normala deja ca marile companii multinationale sa devina business angels si sa ia sub aripa mici firme pe care sa le finanteze si sa le indrume, pentru o idee inovatoare.

O firma din Bucuresti, condusa de 2 asociati, cu 9 angajati, a luat 15.000 de euro de la compania germana Bayer, pentru a dezvolta ideea unui sistem electronic de comunicatii, prezentare si analiza pentru management. Infiintat in 1863, gigantul farmaceutic a ajuns in prezent la venituri de pana la 40 de miliarde de euro pe an, mai mult decat bugetul Romaniei pe anul 2015 si cam o treime din tot produsul intern brut al tarii.

Deci cat de greu e sa iei 15.000 de euro de la un astfel de colos? Destul de greu. Andrei Iordan, co-owner al firmei Winfo, din Bucuresti, stia de la bun inceput ca nu cu bugetul vraiste in stanga si-n dreapta au ajuns nemtii la nivelul asta.

„Cred ca pentru stadiul de idee, in momentul in care ai un PDF in fata, 15.000 de euro s-ar putea sa nu mai fie atat de putini, chiar daca vin de la o companie cu vanzari de peste 40 de miliarde de euro pe an. Din punctul nostru de vedere, banii au fost extrem de bineveniti, ne-au ajutat si, cu siguranta, daca produsul va avea succesul pe care noi ni-l imaginam, se vor gasi si alte surse de finantare”, spune Iordan, intr-un interviu acordat HotNews.

Dupa 7 ani in care a vandut in Romania softuri straine de business intelligence, firma Winfo s-a apucat, anul trecut, sa urce la nivelul urmator: sa produca propriul sau soft de business intelligence.

Dar pentru a scoate de pe hartie softul de business intelligence Rivera, cum avea sa se numeasca, Iordan trebuia sa gaseasca banii pentru dezvoltare. „Fonduri europene nu am accesat. M-am interesat, atat cat mi-au permis timpul si cunostintele pe care le am, despre ceva finantari europene pentru acest produs, Rivera. Dar din cate am inteles, deocamdata nu se califica pentru aceste finantari, pentru ca inca nu este un produs lansat pe piata”, spune Iordan.

Nici la banci nu s-a dus, preferand sa se bazeze pe autofinantare, principala „sursa” de bani pentru majoritatea IMM-urilor din Romania.

Setea de „fresh money” si-a potolit-o la o conferinta la Berlin, unde nu s-a dus pentru un fresh de portocale si o tava cu fursecuri.

„Este o poveste extrem de frumoasa, o poveste care in spate are o dorinta veche de-a mea, de a crea un produs, de a crea ceva de la zero, de a inova undeva. Cred ca nu stii niciodata cand vine acel moment. Pentru mine si pentru compania mea acel moment a venit anul trecut, cand am aflat, fiind la Berlin la o conferinta, despre un program de granturi oferit de Bayer, in Germania, axat pe doua teme principale – Digital Healthcare si Business Intelligence”, povesteste seful de la Winfo.

Si a trimis un PDF cu proiectul la Bayer, prin Grants4Apps, acceleratorul de afaceri al companiei germane. „Am avut o idee pe care am asternut-o pe hartie, ne-am imaginat cam cum ar trebui sa arate produsul si PDF-ul obtinut la momentul acela, in primavara anului trecut, l-am trimis la Bayer. Dupa vreo doua luni, am fost sunati pentru a da mai multe explicatii in cadrul unei conferinte online. Am oferit explicatiile respective, iar dupa o luna am aflat ca suntem castigatorii premiului cel mare oferit de Bayer, un grant de 15.000 de euro pentru a dezvolta, pentru a pune in aplicare ideea noastra”, isi aminteste el.

Banii sunt importanti pentru orice proiect, mai ales la inceput, insa, cand te „ia in paza” un business angel ca Bayer, realizezi automat cata nevoie aveai de indrumarea si aportul managerial pe care ti-l ofera o companie mare, cu proceduri si sisteme de leadership consolidate in peste 100 de ani. De altfel, Winfo a si investit inca 30.000 de euro „de acasa” pe langa cei 15.000 de la Bayer.

„Din perspectiva banilor, cu siguranta, am venit cu ceva mai mult decat dublu, dar faptul ca in acest drum am pornit cu o astfel de organizatie atat de mare, atat de performanta, cu acces la diverse resurse – nu numai financiare, dar si de business, cu oameni experimentati – pentru noi a insemnat foarte mult si inseamna in continuare”, spune Andrei Iordan.

Chiar daca Rivera nu este o aplicatie medicala, Iordan si business angel-ul sau, Bayer, au in comun dosmeniul medical – compania germana este unul din liderii mondiali in domeniu, iar antreprenorul roman a terminat Medicina la Cluj-Napoca.

Pasul urmator: Business angel, partener, viitor client?

Omul de afaceri Andrei Iordan crede ca cei mai importanti clienti din viata unei firme sunt „primul client” si „primul client mare”. „Primul client iti demonstreaza ca ceea ce gandesti tu are valoare pentru cineva in lumea asta si nu conteaza daca este mare sau mic” . „Cu primul client mare faci niste volume de asa natura incat sa-ti poti finanta business-ul si produsul mai departe”.

In cazul lui Iordan, Bayer este un business angel, un partener, dar ar putea sa fie si client – atat primul client cat si primul client mare pentru softul Rivera. In luna mai, firma romaneasca Winfo va monta noul produs in Germania, la sediul Bayer.

„Partea pozitiva, din puntul meu de vedere, si de care suntem extrem de mandri, este faptul ca Bayer a hotarat sa continue cu noi acest proiect de dezvoltare a produsului Rivera prin implicarea lor, prin faptul ca in curand, peste maximum o luna, vom merge in Germania si vom instala in headquarter-ul Bayer produsul nostru si vom avea useri reali, vom primi feedback, vom modifica produsul conform feedbackului utilizatorilor si sa speram ca vor fi extrem de incantati, la sfarsit si vom trece si in alte etape”, a spus Iordan.

„In momentul asta, pentru noi, Bayer este un partener si speram sa devina si primul client si primul client mare”, concluzioneaza el.

Think Big: „E nevoie de 2-3 milioane de euro pentru o lansare internationala”

Pe viitor, dupa punerea in functie propriu-zisa a softului Rivera, omul de afaceri nu exclude nici posibilitatea de a accesa fonduri europene, pentru ca Iordan pare adeptul sloganului „Think big” . „Daca ne gandim la o lansare a produsului la nivel international, cred ca discutam de minimum 2-3 milioane de euro”, sustine el.

Firma lui Iordan nu este, insa, una mare: 9 angajati, 600.000 de euro venituri, la o marja de profit de pana in 20%, din cate spune el. „Compania noastra nu a avut niciodata niciun fel de datorie de la stat”, tine sa precizeze.

In schimb, de la stat vrea 3 lucruri: „Atat timp cat eu imi platesc toate taxele, astept servicii de educatie si sanatate. Si infrastructura, daca se poate”.

Ce va sti Rivera sa faca

Andrei Iordan este convins ca in companiile din intreaga lume exista o nevoie fireasca pentru produsul sau de business intelligence, care sa faciliteze comunicarea si luarea deciziilor manageriale in firme.

„Business intelligence inseamna acea suita de soft si hard si datele unei companii in care softwearul este capabil sa extraga date din sursele fiecarei companii si sa ofere managerilor analizele si rapoartele de care au nevoie pentru luarea rapida a deciziei oportune. Rivera este un instrument care inglobeaza doua puncte de ajutor in luarea oricarei decizii – unul este conceptul de story telling, iar celalalt este comunicarea sociala”, explica seful Winfo.

„Adica le oferim posibilitatea oamenilor ca, atunci cand ei iau decizii, cand pregatesc o decizie care se ia intr-o echipa, sa isi exprime intelegerea lor vizavi de toate informatiile pe care le folosesc in luarea deciziei, de asa natura incat ceilalti participanti sa aiba o viziune comuna asupra informatiilor respctive”, mai spune el.

Iordan sustine ca deocamdata, nu exista un produs similar pe piata. „Si noi, si cei de la Bayer am facut un research si inca nu am gasit un produs lansat pe piata care sa propuna aceleasi avantaje si aceeasi metodologie pe care noi o propunem”.

La modul profan, ceva similar ar putea fi retelele de social media, cum e Facebookul, dar Iordan nu e de acord: „Discutam despre decizii care se iau in corporatii, despre decizii care se iau la nivel de departament, de catre anumiti oameni si doar de catre anumite persoane care sunt implicate in fiecare decizie. Trebuie sa existe un sistem adaptat al acelei retele sociale pentru nevoile si specificul organizatiilor de business”.

In prezent, firma Winfo distribuie in Romania doua importante softuri de business intelligence, produse de companii din SUA si Suedia: Tableau Public si Qlikview.

Sursa: .hotweek.ro


IBD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ItalySpainEnglish