Redistribuire de fonduri la PNDR

imageResize (1)Primăriile vor mai beneficia de bani din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2014 pentru dezvoltarea infrastructurii, fondurile alocate iniţial pentru astfel de activităţi fiind epuizate de mai mult timp. PNDR mai are bani pentru infrastructura rurală în umra rezilierii unor contracte pentru proiecte depuse pe alte măsuri, dar nefinalizate.

Anunţul a fost făcut de ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, care a participat miercuri, 20 mai 2015, alături de premierul Victor Ponta, la o întâlnire de lucru cu peste 130 de primari de comune, la Palatul Victoria. Ministrul Agriculturii a precizat că suplimentarea fondurilor europene nerambursabile se face pentru Măsura 125 „Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii şi silviculturii” şi Măsura 322 „Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale” din PNDR 2007-2013.

Potrivit demnitarului, fondurile suplimentare pentru aceste măsuri au rezultat în urma disponibilizării unor sume aferente proiectelor contractate de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, disponibilizări care au avut loc în ultima perioadă ca urmare a lipsei capacităţii beneficiarilor privaţi de a-şi cofinanţa proiectele selectate. “Totodată, această decizie a avut în vedere maximizarea absorbţiei PNDR 2007 – 2013 şi volumul mare de solicitări de fonduri venite din partea beneficiarilor pentru cele două Măsuri ca urmare a nevoilor de dezvoltare ale spaţiului rural românesc”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Agriculturii.

Interes maxim la primării

Ministrul Agriculturii a declarat că România a obţinut acordul Comisiei Europene de a transfera o parte din fondurile europene nerambursabile. “Am luat decizia de a semna cu autorităţile locale 144 de contracte pentru că erau foarte multe solicitări cu privire la proiecte de infrastructură rutieră, sisteme de alimentare cu apă şi canalizare”, a spus Daniel Constantin.

Până la această dată, cererea de fonduri europene nerambursabile pentru Măsura 125 a depăşit suma alocată acestei măsuri de finanţare (526,1 milioane de euro) de aproximativ 3,5 ori. În cazul măsurii de renovare şi dezvoltare a satelor (Măsura 322), cererea de fonduri europene nerambursabile a fost şi mai mare, suma alocată prin PNDR acestei Măsuri până în anul 2013, respectiv 1,61 de miliarde de euro, fiind depăşită de peste 4 ori.

Ca urmare a deciziei de suplimentare a fondurilor alocate pentru cele două măsuri din PNDR 2007-2013, cele 144 de proiecte aflate în aşteptare vor primi peste 167 de milioane de euro pentru a moderniza drumuri comunale, alimentari cu apă, dar şi infrastructura agricolă şi silvică.

Sursa: focus-energetic.ro


IBD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ItalySpainEnglish