Rata curentă a absorbției pe Programului Operational Sectorial Transport este de aproximativ 59%

Autoritatea-de-Management-pentru-Programul-Operaţional-Sectorial-TransporÎn data de 17 iunie 2015 a avut loc reuniunea Comitetului de Monitorizare a Programului Operational Sectorial Transport 2007-2013, în prezența reprezentanților Comisiei Europene, a autorităților române implicate în gestionarea fondurilor europene și a membrilor Comitetului de Monitorizare POS T. În cadrul întâlnirii au fost prezentate principalele aspecte menite să crească gradul de absorbție a fondurilor europene în domeniu:

· Fazarea proiectelor cu risc de nefinalizare până la data de 31 decembrie 2015, în vederea asigurării finanțării din Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020 a proiectelor începute în cadrul POS T 2007-2013;

· Abordarea retrospectivă a cheltuielilor, respectiv introducerea în POST pentru rambursarea cheltuielilor efectuate din alte surse de finanțare (buget de stat, împrumuturi, etc.);

Totodată, un subiect important de discuție l-a reprezentat accelerarea ritmului de absorbţie prin intensificarea procesului de monitorizare a proiectelor, realizată prin vizite pe şantier și reducerea termenelor de verificare a cererilor de rambursare. Astfel, în cadrul reuniunii s-a convenit asupra organizării săptămânale de întâlniri cu toți beneficiarii POST, cu antreprenorii și consultanții, pentru identificarea contractelor cu probleme, cu prioritate asupra acelora care au impact semnificativ asupra ratei de absorbție.

Rata curentă a absorbției pe POST este de aproximativ 59% și depunem în continuare eforturi susținute în vederea indentificării unor căi eficiente pentru mărirea ratei de absorbție pe actualul cadru financiar.

Notă:

Reamintim că vestea bună a acestei săptămâni este aceea că au fost finalizate negocierile și s-a transmis oficial spre aprobare, la Comisia Europeană, Programul Operațional Infrastructură Mare. Începând cu luna iulie, România va avea la dispoziție 9.41 miliarde de euro pentru infrastructura de transport, mediu și energie. Tot în cadrul acestei luni vom transmite Comisiei și lista proiectelor aferente perioadei 2007 – 2013 pe care urmează să le fazăm.

Sursa: MFE


IBD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ItalySpainEnglish