Producătorii agricoli: Despăgubirile guvernului nu acoperă nici 10% din pagube!

hgfl Preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurenţiu Baciu, a declarat că suma pe care autorităţile intenţionează să o acorde pentru despăgubiri va fi foarte mică şi nu acoperă nici 10% din pagube produse de seceta din acest an.

“Cu mare lucru nu plecăm acasă. Totul e numai la viitor, vom face, vom drege, dar nu ştim exact suma pentru despăgubiri, am tras noi concluzia că până la urmă ar fi o sumă foarte mică, ceea ce nu ne acoperă nici zece la sută din pagube. Înţelegem că nu sunt bani, cerinţele sunt mari, vor toţi, şi zootehnia, toată lumea vine la pomul lăudat, dar s-ar putea până la urmă să fie doar o mică atenţie. În sensul acesta am venit cu propunerea către ministru, ca, măcar pentru cei care sunt afectaţi real de secetă şi care au pierderi enorme, să se dea un avans mai mare. Propunerea noastră a fost să le dea 70 la sută. Ministrul a apreciat propunerea, acum să vedem dacă se şi materializează. Am cerut să urgenteze cu acele datorii pe care le are ministerul faţă de noi, mă refer la subvenţia la motorină pe trimestrul I şi II, să urgenteze cu APIA, pentru ca agenţii economici să-şi poată lua credite pe baza adeverinţelor”, a afirmat Laurenţiu Baciu, după întâlnirea de miercuri cu ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, informează AGERPRES.

Laurenţiu Baciu a precizat, totodată, că nu există o legislaţie care să poată fi aplicabilă în legătură cu constituirea Fondului mutual.

“Noi am cerut modificarea acestei legislaţii, ca să putem înfiinţa Fondul mutual. În plus, nicio societate de asigurări din România nu asigură seceta şi îngheţul de iarnă. Pagubele s-au produs din cauza sectei şi trebuie obligatoriu intervenţia Guvernului, până va fi înfiinţat Fondul mutual”, a mai spus preşedintele LAPAR.

Sursa: evz.ro


IBD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ItalySpainEnglish