Popescu (AFIR):Valoarea proiectelor reziliate la initiativa beneficiarilor de fonduri europene prin PNDR se apropie de un miliard de euro

135856Valoarea proiectelor reziliate la initiativa beneficiarilor de fonduri europene prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2017 – 2013 din cauza lipsei de cofinantare se apropie de un miliard de euro, dintr-un total de 1,2 miliarde de euro, a declarat, joi, directorul general al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale, David Eugen Popescu.

“La ora actuala, vorbim de sute de proiecte reziliate pe PNDR 2007 – 2013, în valoare de 1,2 miliarde de euro, iar din aceasta suma aproape un miliard de euro reprezinta proiectele reziliate din initiativa fermierilor, iar restul din cauza unor nereguli, dar la initiativa agentiei. Cele mai mari probleme au fost pe masura 112 si 123 privind investitiile în ferme si în procesare care, de fapt, presupun investitii de valoare mai mare, dar si o cofinantare proprie consistenta si din punct de vedere procentual, dar si în valoare absoluta. Cred ca sunt câteva sute de proiecte, în jur de 500 de milioane de euro pe masura 123 si peste 400 de milioane de euro pe 112”, a precizat Popescu.

Acesta a precizat ca peste 90% din proiectele reziliate din initiativa fermierilor erau neîncepute sau în faze incipiente, iar principalele probleme au fost legate de lipsa finantarilor proprii pentru pregatirea proiectelor, respectiv pentru consultanta sau pentru dobândirea unor documentatii tehnice, tinând cont de faptul ca pe aceste doua masuri valoarea medie a unui proiect este de circa un milion de euro. “Majoritatea problemelor a fost legata de lipsa cofinantarii. Sunt proiecte în faza incipienta sau neîncepute. Au mers pe la banci sa caute finantare si, negasind, au ajuns la concluzia ca ar trebui sa rezilieze proiectul.

Doar în proportie de 10% sunt proiecte reziliate ajunse într-o anumita faza de realizare”, a explicat Popescu. Acesta a anuntat ca, pâna la sfârsitul lunii iulie, AFIR va publica pe site-ul propriu un ghid orientativ privind conditiile artificiale, care va veni în ajutorul beneficiarilor, pentru a sti indicatorii în care se încadreaza pe noul PNDR 2014 – 2020. “Vrem sa fie o orientare pentru beneficiari pentru a vedea daca se încadreaza în anumiti indicatori si pentru a nu avea probleme ulterioare. Ghidul este o initiativa a noastra, a AFIR. Vrem sa vina în sprijinul fermierilor, deoarece Comisia Europeana a cerut sa combatem aceste conditii artificiale, mai ales ca a si facut verificari excesive în România privind conditiile artificiale. România a cerut alaturi de alte state o norma emisa de Comisie sau un act legislativ, o directiva care sa identifice aceste situatii artificiale, însa Comisia a refuzat categoric sa emita un astfel de document motivând ca o situatie de conditii artificiale tine în mare parte de context, de persoanele implicate etc.

Pe de alta parte, Comisia a facut un ghid pentru institutiile care se ocupa de implementarea proiectelor, dar care este greoi pentru fermieri. Noi vrem sa facem un ghid mai complex si care sa surprinda mult mai multe posibilitati si sa depaseasca aceste notiuni abstracte ale CE”, a adaugat Popescu.

Seful AFIR a fost prezent, joi, la o dezbatere organizata de Comisia pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice din Camera Deputatilor privind noul PNDR si cofinantarea masurilor si submasurilor din program. Comisia Europeana a transmis României pe 26 mai decizia oficiala de aprobare a Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 prin care tara are alocata o suma totala de 9,363 miliarde de euro, din care peste 8 miliarde de euro reprezinta fonduri europene, iar 1,347 miliarde de euro contributia nationala.

Noul program destinat dezvoltarii agriculturii cuprinde 15 masuri de finantare, iar cresterea productivitatii agroalimentare si integrarea productiei nationale în lanturi alimentare reprezinta cele doua obiective majore urmarite în document.


IBD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ItalySpainEnglish