Obiectele cu motive populare produse în Bihor, vândute pe Internet

 Tradiționalul întâlneşte modernul! Motivele populare sunt reînviate într-o comună din Bihor, unde o asociaţie și-a propus să cucerească piața, cu ajutorul internetului. Cinci angajate confecţionează de la fețe de masă şi săculeți decorativi, până la huse pentru laptopuri sau coperți și semne de carte. Folosesc pentru asta aparatură de ultimă generaţie, cumpărată cu bani europeni.

Obiectele confecționate în atelierul din comuna Paleu, lângă Oradea, au luat naștere dintr-o necesitate: pe piaţă sunt din ce în ce mai puţine astfel de produse. Iniţiatoarea proiectului a bătut la pas satele și comunele din Bihor, în căutarea tradiţiilor.

Raluca Manciu, managerul Asociației La Femme Heureuse: Am încercat să personalizăm și să obținem elemente din folclorul bihorean, după cum se vede culorile sunt specifice, combinația de roșu albastru închis, albastru deschis, mov, galben, verdele acela puternic, de pădure.

În atelierul în care sunt confecţionate obiectele tradiţionale, lucrează cinci femei.

Gabriela Postole, angajată: Nu am mai făcut broderii, însă m-a ajutat foarte mult faptul că știam să lucrez pe calculator.

Iudith Katalin Finta, angajată: Tot timpul am de lucru la încălțăminte, la croit, deci niciodată la mașini din astea.

Piesele decorative care îmbină elementele tradiționale cu cele moderne și nonconformiste pot fi cumpărate de pe Internet: huse pentru laptop sau tablete, coperți pentru cărţi, săculeți pentru sticle sau mirodenii, eșarfe sau chiar șorţuri de bucătărie. Angajatele lucrează într-o structură de economie socială – activitatea economică în care profitul este reinvestit în crearea de locuri de muncă.

Csaba Bekesi,directorul AJOFM Bihor: Orice completare și orice ajutor și orice colaborare pe care o putem construi în acest sens și care au ca obiectiv inserția pe piața muncii a acestor grupuri vulnerabile este de ajutor.

Ideea a fost pusă în practică printr-un proiect european. Asociaţia şi-a propus atât promovarea Bihorului tradiţional, cât și crearea unor locuri de muncă.

Sursa: digi24.ro


IBD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ItalySpainEnglish