Ministrul finanţelor Eugen Teodorovici: „De ce să fim noi campioni la austeritate când alţii cheltuiesc şi astfel se dezvoltă?“

2014-08-09-cfd2Reducerile de taxe trebuie să provoace un şoc economiei. Este o filosofie şi este o abordare îndrăzneaţă, ce nu are de-a face cu calculele strict contabile, susţine ministrul finanţelor Eugen Teodorovici, în replică la retrimiterea de către preşedintele Klaus Iohannis a codului fiscal în Parlament pentru reexaminare. Decizia preşedintelui de a retrimite în Parlament Codul Fiscal şi de a promulga doar Codul de procedură fiscală a fost atacată marţi de premierul Victor Ponta, care a spus că “avem căruţa, n-avem caii, poate aşa se lucrează nemţeşte”.

„De ce 1,2% din PIB deficit bugetar în 2016? De ce ne raportăm la acest 1,2%? Gu­ver­nul nu poate sta în acest deficit. Eu nu spun că trebuie să creştem pe datorie, dar trebuie să fim mai pozitivi. De ce să fim noi campioni la MTO (Medium Term Obligation – n.red.) când alţii cheltuiesc şi astfel se dezvol­tă?“, susţine ministrul finanţelor. Decizia de reducere a taxelor nu este una contabilă, este una politică, subliniază el. Prin urmare, abordările strict contabile nu-şi au rostul în această discuţie.

„O administraţie trebuie să-şi asume o politică anume. Prin decizia de retrimitere a Codului fiscal în Parlament pre­şedintele Klaus Iohannis a creat o breşă. Există această tripletă guvern – Par­lament – preşedinte. Dacă preşedintele nu ar fi retrimis proiectul Parlamen­tului exista un consens. Aşa ai creat o breşă în faţa pieţelor. Laşi sentimentul că, dacă vine un alt guvern nu va pune în practică măsurile adoptate“, spune ministrul finanţelor, într-un interviu pentru Ziarul Financiar.

Faptul că şi guvernatorul Mugur Isă­rescu a avut obiecţii faţă de nivelul major al relaxării fiscale este firesc, din punctul de vedere al ministrului Finanţelor, care punctează însă că o astfel de abordare este „conservatoare“.

„Trebuie să avem (guvernul – n.red.) o abordare mai în­drăzneaţă. Eu sunt un ministru probusiness. Schimb abordarea conform căreia dincolo de cifre nu există nimic.“

Cu un dosar gros în faţă în care sunt trecute deficitele bugetare ale tuturor ţărilor din UE şi ţintele asumate pe viitor de acestea, ministrul comentează ceea ce el numeşte situaţia privilegiată a României, care, în opinia sa, „şi-a făcut temele“ în materie de deficit mai devreme cu un an.

România a avut în 2014 un deficit bugetar de 1,9%, sub ţinta stabilită de legea bugetului. Însă România şi-a asumat în faţa UE o ţintă de deficit bugetar de 1,2% în 2016, astfel încât să se încadreze în ţinta de deficit structural de 1% din PIB stabilită prin MTO (obiectivele pe termen mediu) constrângătoarea directivă de rigoare bugetară a UE pe care România a inclus-o în legislaţia internă în 2012, în timpul guvernului Ungureanu.

Depăşirea ţintei de deficit de 1,2% din PIB în 2016, din cauza măsurilor de relaxare fiscală, a fost ra­ţiu­nea oficială pentru care pre­şedintele Klaus Iohannis a retrimis săptămâna trecută legea Codului fiscal în Parlament.

Decizia preşedintelui de a retrimite în Parlament Codul Fiscal a fost atacată marţi de premierul Victor Ponta. Şeful Guvernului a spus, referindu-se la decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a promulga Codul de procedură fiscală, dar nu şi Codul Fiscal, pe care l-a trimis în Parlament, că “avem căruţa, n-avem caii, poate aşa se lucrează nemţeşte”.

“Nu ştiu dacă să mă bucur sau nu, dar înţeleg că avem Codul de procedură fiscală. N-avem Codul Fiscal, dar avem Codul de procedură fiscală. Avem căruţa, n-avem caii, poate aşa se lucrează nemţeşte, sau româneşte”, a declarat marţi Victor Ponta.

Şeful Guvernului a dat asigurări că “până la 1 septembrie vom avea şi Codul Fiscal printr-o formulă constituţională”.

Pe de altă parte, potrivit şefului finanţelor, depă­şirea ţintei de deficit de 1,2% din PIB este posibilă chiar prin legea 69/2010 care a adoptat în dreptul intern MTO, cu condiţia ca efectele să fie vizibile anul urmâtor. Or, tocmai asta va face noul cod fiscal, prin reducerile de taxe.

„Îţi aduc în economie mai mult câştig“, îşi face socoteli ministrul.

Sursa: Gandul


IBD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ItalySpainEnglish