Ministerul Agriculturii vrea să înfiinţeze o bancă de dezvoltare

hgflConstantin: Aceasta ar trebui să vină, în perioada următoare, cu pachete financiare stimulative pentru cei care vor să acceseze fonduri europene
Dezvoltarea agriculturii s-ar putea face şi prin stimularea asocierii fermierilor, care, deşi este asimilată CAP-urilor din cauza termenului cooperativă folosit de MADR, ar putea duce la consolidarea poziţiei pe piaţă a micilor întreprinzători
Ministerul Agriculturii vrea să înfiinţeze o bancă de dezvoltare care să ajute fermierii să acceseze mai uşor fondurile europene, arătând că sprijinul adus astfel ar face ca România să poată exporta materie procesată, nu primă, aşa cum se întâmplă în prezent.
„Lucrăm în aceste zile la proiectul unei bănci de dezvoltare la nivel naţional, care să ajute la accesarea de fonduri europene. Odată înfiinţată, această bancă ar trebui să vină, în perioada următoare, cu pachete financiare stimulative pentru cei care vor să acceseze fonduri europene, cum ar fi dobânzi mai mici, pe care să le negociem cu această bancă, sau o perioadă de rambursare mai mare a împrumuturilor”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, precizând că Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Direcţia Gene­rală Dezvoltare Rurală – Autoritate de Management pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, este într-un proces permanent de colabo­rare cu instituţiile financiare pentru a facilita accesul la finanţare al beneficiarilor PNDR.
O altă măsură care se impune a fi luată urgent în vederea dezvoltării agriculturii româneşti este stimularea asocierii agricultorilor, noţiune care – deşi este asimilată „Cooperativelor Agricole de Producţie” (CAP) din cauza termenului cooperativă folosit în comunicatul MADR – ar fi mai mult decât benefică fermierilor care şi-ar putea astfel consolida poziţia pe piaţă.
„Ministerul Agriculturii susţine crearea de cooperative care să funcţioneze pe principii moderne, întrucât este nevoie de o organizare mai bună în agricultură. Cu cât fermierii se asociază mai mult, cu atât ei devin mai puternici şi îşi consolidează poziţia pe piaţă, având capacitatea de a livra constant mai multe produse, ceea ce îi transformă într-un partener mai puternic pentru ceilalţi operatori din piaţă, răspund criteriului de calitate şi îşi pot construi mai uşor anu­mite facilităţi – spre exemplu, spaţiile de depozitare. România produce suficient la nivel naţional. Din păcate, partea de procesare nu este la fel de bine dezvoltată şi exportăm materie primă, nu procesată, cum ar trebui. De aceea, vorbim despre grupuri de producători, despre cooperative şi integrarea producţiei pe tot lanţul, pentru a crea plusvaloare”, a subliniat  ministrul Daniel Constantin.

IBD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ItalySpainEnglish