MFE: Până la finalul lui iulie am putea transmite Comisiei Europene declarații de cheltuieli de 100 milioane euro

EUROPSKI-FONDOVI-EURI-EUROPSKA-UNIJA-300x225Ministerul Fondurilor Europene (MFE) estimează că va trimite la Comisia Europeană declarații de cheltuieli de aproximativ 100 de milioane de euro până la finalul lunii iulie, potrivit datelor transmise de instituție, la solicitarea AGERPRES.

“Având în vedere declarațiile de cheltuieli ale Autorităților de Management, care în prezent se află în procesul de verificare la nivelul autorității responsabile cu certificarea cheltuielilor eligibile și declararea acestora la CE (Autoritatea de Certificare și Plată din cadrul MFP), estimăm că până la finalul lunii iulie vor fi transmise Comisiei Europene declarații de cheltuieli în valoare de aproximativ 100 de milioane de euro”, arată MFE.

La data de 31 mai, România avea aprobate de Comisia Europeană un număr de 96 de proiecte majore, respectiv 70 în domeniul mediului (infrastructură de alimentare cu apă, tratarea apelor uzate, managementul deșeurilor, sisteme urbane de încălzire, protecția împotriva inundațiilor și eroziune costieră), 24 în domeniul transporturilor (infrastructură rutieră, feroviară, navală și aeroportuară) și două în domeniul competitivității economice (cercetare — ELI-NP și societate informațională).

Valoarea cumulată a celor 96 de proiecte este de aproximativ 12,22 miliarde euro.

Cel mai mare proiect din top 5 proiecte majore, ca valoare, realizate prin Programul Operațional Sectorial Mediu, este “Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în municipiul București, proiect al Consiliului General al Municipiului București”, cu o valoare de 208,348 milioane euro, contribuția UE fiind de 130,4 milioane euro.

Al doilea loc este ocupat de proiectul “Extinderea și reabilitarea sistemelor de apă și apă uzată în județele Cluj și Sălaj”, al Companiei de Apă Someș — 196,9 milioane euro (145,6 milioane euro contribuție UE), iar al treilea loc de proiectul “Reabilitarea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și de canalizare în regiunea Constanța — Ialomița” al societății RAJAC, cu o valoare de 192,3 milioane euro (144,6 milioane euro contribuție UE).

Următoarele două poziții în top 5 sunt ocupate de proiectele “Reabilitarea și extinderea sistemelor de apă și canalizare în județul Brașov” al Companiei Apă Brașov (189,3 milioane euro, din care 144,6 milioane euro contribuție UE) și “Protecția și reabilitarea părții sudice a litoralului românesc al Mării Negre în zona municipiului Constanța și Eforie Nord” al Administrației Naționale ‘Apele Române’ — Administrația Bazinală de Apă Dobrogea — Litoral în valoare de 170,4 milioane euro (117,7 milioane euro, contribuție UE).

În ceea ce privește Programul Operațional Sectorial Transport, pe primul loc este un proiect realizat de CFR SA, respectiv “Reabilitarea liniei de cale ferată Brașov — Simeria, componentă a Coridorului IV Pan — European, pentru circulația trenurilor cu o viteză maximă de 160 km/h, tronsonul Sighișoara Coșlariu”, în valoare de 1,12 miliarde euro (750,8 milioane euro contribuție europeană).

Pe a doua poziție este tot un proiect al CFR SA — “Reabilitarea liniei de cale ferată Brașov — Simeria, componentă a Coridorului IV Pan — European, pentru circulația trenurilor cu viteză maximă de 160 km/h, tronsonul Coșlariu — Simeria 6” în sumă de 795,9 milioane euro (531 milioane euro contribuție UE), iar pe poziția 3 se situează proiectul construcției autostrăzii Orăștie — Sibiu, aparținând CNADNR, în valoare de 743,1 milioane euro (510,1 milioane euro contribuție UE).

Pe locul patru se află “Linia de metrou, Magistrala 5, Secțiunea Râul Doamnei — Eroilor (PS Opera), inclusiv Valea Ialomiței 3”, proiect al Metrorex, în valoare de 708,6 milioane euro (409,5 milioane euro cofinanțare), iar următorul loc este ocupat tot de un proiect realizat de CNADNR, respectiv construcția autostrăzii Cernavodă-Constanța, cu o valoare de 433,7 milioane euro (305,7 milioane euro cofinanțare UE).

Potrivit datelor publicate pe site-ul MFE, la sfârșitul lunii mai, România consemna o absorbție curentă a fondurilor europene pentru cadrul financiar 2007 — 2013 de 54,42%, în creștere cu 0,2 puncte procentuale față de nivelul înregistrat la finele lui aprilie.

Luna trecută, MFE a transmis Comisiei Europene declarații de cheltuieli de 38 de milioane de euro. Astfel, valoarea totală se ridică la 10,371 miliarde euro, iar valoarea plăților intermediate a fost de 9,6 miliarde euro (50,37%).

Numărul total al proiectelor depuse era de 45.159, cu o valoare totală de peste 341,5 miliarde lei, dintre care au fost aprobate 19.352 de proiecte, în valoare de aproximativ 104,6 miliarde lei.

Valoarea totală a plăților interne către beneficiari se ridica, la finalul lunii trecute, la 49,098 miliarde lei.

Defalcat pe programe, Programul Operațional Regional avea, la finalul lunii mai, o absorbție de 62,99%, POS Mediu — 45,03%, POS Transport — 58,79%, POS CCE — 58,15%, POS DRU — 46,53%, PO DCA (Programul Operațional Dezvoltarea Capacității Administrative) — 80,38, iar PO AT (Programul Operațional Asistență Tehnică) — 62,24%.

Sursa: AGERPRES


IBD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ItalySpainEnglish