Mai puțină birocrație în utilizarea fondurilor europene

descărcareComisia Europeană a anunțat marți, 9 iunie, crearea unui grup la nivel înalt ce are ca scop reducerea sarcinii administrative în utilizarea celor cinci Fonduri structurale și de investiții europene.

Grupul, condus de fostul vicepreședinte al Comisiei Europene, Siim Kallas, va fi activ în următorii trei ani. Acest organism va evalua în mod independent și va monitoriza simplificarea procedurilor de accesare și utilizare a fondurile structurale și de investiții europene, acordând o atenție sporită următoarelor cinci priorități:

  • Simplificarea accesului IMM-urilor la surse de finanțare;
  • Utilizarea practicii de “supra-legiferare” (cerințele suplimentare și obstacolele administrative de la nivel național sau regional);
  • Utilizarea unor mijloace mai simple de rambursare a costurilor;
  • Creșterea numărului de folosire a procedurilor on-line (“e-coeziune”);
  • Analizarea modului în care sunt puse în aplicare proiectele inițiate și administrate de comunitățile locale (dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității).

Comisarul european pentru politici regionale, doamna Corina Crețu a declarat: “În gestionarea fondurilor noastre există o nevoie stringentă de simplificare a procedurilor, păstrând în același timp o gestiune administrativă și financiară prudentă. Nu vreau să mai aud că un IMM nu este interesat de primirea sprijinului nostru, deoarece consideră procedurile prea lungi, birocratice sau greoaie. Prin acest grup la nivel înalt vreau să ne asigurăm că statele membre se vor bucura pe deplin de simplificarea măsurilor incluse în noile reglementări. În ceea ce ne privește, vom analiza ceea ce putem face pentru a îmbunătăți în continuare normele în vigoare.”

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene


IBD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ItalySpainEnglish