MADR: Deficitul balanței comerciale cu produse agroalimentare s-a redus cu aproape 19 procente, în primele 5 luni

images Deficitul balanței comerciale cu produse agroalimentare s-a redus cu aproape 19 procente în primele cinci luni ale anului 2015, față de nivelul înregistrat în perioada similară a anului trecut, până la 148,1 milioane de euro, pe fondul creșterii exporturilor cu peste 16%, potrivit datelor Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale furnizate la solicitarea AGERPRES.

“Deficitul balanței cu produse agroalimentare s-a redus la sfârșitul lunii mai cu 18,8%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, datorită producțiilor bune obținute anul trecut. În 2015 au continuat exporturile de cereale, în special porumb și grâu. Sper ca seceta să nu influențeze foarte mult cifrele în perioada următoare, dar cu siguranța vom avea efecte pe care le vom vedea în primele luni din 2016. Atunci vom fi în situația de a nu exporta atât de mult porumb cât am exportat în acest an”, a declarat pentru AGERPRES ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.

Acesta a precizat că deocamdată nu poate face un pronostic în ceea ce privește modul în care se va închide balanța comercială cu produse agricole în 2015, deoarece nu se cunosc încă producțiile agricole.

“Nu pot face deocamdată un pronostic pentru finalul anului deoarece așteptăm să vedem cum vor evolua producțiile și cifrele. Însă, obiectivul nostru este să procesăm cât mai mult și să exportăm cât mai multe produse procesate. Deși în ultimii ani am exportat din ce în ce mai mult, a fost materie primă, iar interesul nostru este să exportăm produse cu valoare adăugată mare”, a precizat șeful MADR.

Potrivit datelor MADR, exporturile României de produse agroalimentare au înregistrat în primele cinci luni ale acestui an un plus de 16 procente, față de aceeași perioadă din 2014, până la un nivel de 2,05 miliarde de euro, în timp ce importurile au depășit cu 12,8% valoarea înregistrată în perioada similară a anului trecut, totalizând 2,198 miliarde de euro.

În aceste condiții, deficitul balanței comerciale cu produse agroalimentare a fost de 148,1 milioane de euro, în scădere cu 34,4 milioane euro (-18,8%) față de nivelul înregistrat în perioada similară din anul 2014, când soldul negativ s-a ridicat la valoarea de 182,5 milioane de euro.

Raportat la perioada similară din anul anterior, creșterea exporturilor s-a bazat în special pe trei produse, la care livrările externe s-au majorat substanțial, respectiv la porumb (+174,2 milioane euro/ total 484,3 milioane euro), țigarete, (+103,5 milioane euro/total 343,2 milioane euro) și orz (+40,4 milioane euro/total 44,5 milioane de euro). Venituri mai mari au fost obținute din exporturile de semințe de rapiță, boabe de soia, carne de ovine sau caprine, carne de pasăre, ciocolată și brânzeturi.

În schimb, la unele grupe de produse, exporturile au marcat scăderi semnificative, respectiv la semințele de floarea-soarelui (mai puțin cu 43,4 milioane de euro), grâu (minus 32,5 milioane de euro), animale vii din specia ovine sau caprine (minus 15,3 milioane de euro) și zahăr (minus 13,9 milioane de euro).

Pe de altă parte, importurile au crescut tot la porumb (+87,6 milioane de euro), tutun brut (+20,6 milioane de euro), banane (+18,4 milioane de euro), cafea (+15,6 milioane de euro), semințe de floarea-soarelui (+9,6 milioane de euro), produse de brutărie-patiserie (+9,3 milioane de euro), ciocolată (+9 milioane de euro), grâu (+8,1 milioane de euro), dar și la mere, pere și gutui proaspete (+7,4 milioane euro). Totodată, au fost consemnate scăderi ale importurilor la animale vii din specia porcine (minus 5,6 milioane euro), carne de pasăre (minus 4,4 milioane de euro), carne de porc (minus 3,9 milioane euro), lapte și smântână (minus 3,3 milioane euro) și brânzeturi (minus 1,1 milioane de euro).

Uniunea Europeană continuă să fie principalul partener în comerțul exterior cu produse agroalimentare al României. Astfel, în primele cinci luni din anul 2015, livrările către statele membre UE au avut o pondere valorică de 61,8%, iar achizițiile intracomunitare de produse agroalimentare au deținut o pondere de 79,9%.

România a înregistrat în 2014 cel de-al doilea an cu balanță pozitivă în comerțul cu produse agroalimentare, după o perioadă de peste 20 de ani de deficit în sector.

Excedentul înregistrat în comerțul cu produse agroalimentare a fost de 514,3 milioane de euro, în creștere cu aproape cu 60% față de soldul pozitiv de 324,9 milioane de euro obținut la finele lui 2013.

Anul trecut, România a exportat produse agroalimentare în valoare totală de 5,409 miliarde de euro, cu 311,5 milioane de euro mai mult față de anul precedent (+6,1%), în timp ce importurile, în sumă de 4,895 miliarde euro, au crescut în ritm mai lent, depășind cu 2,6% valoarea din anul 2013.

Sursa: AGERPRES


IBD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ItalySpainEnglish