Guvernul a lansat Pachetul de măsuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate

ciolos Prim-ministrul Dacian Ciolos a lansat, in cadrul unei vizite in judetul Alba, pachetul de masuri pentru ”Dezvoltarea clasei de mijloc la sate”, impreuna cu viceprim-ministrul Vasile Dincu si ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu.

La caminul cultural din satul Drimbar, comuna Ciugud a fost prezentat continutul pachetului de masuri pentru ”Dezvoltarea clasei de mijloc la sate”.

”Ciugud este o comuna in care s-au intamplat multe lucruri cu fonduri europene in ultima perioada. Mi se pare un exemplu bun referitor la modul in care pot fi folosite integrat diferite masuri din programul de dezvoltare rurala, pentru a crea un concept de dezvoltare si nu doar pentru a finaliza un proiect, ici si colo. Avem nevoie de integrare la nivel local. Acest lucru nu se poate face din birou, de la Bucuresti; de aceea, mi se pare potrivit sa lansam ”Pachetul de masuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sat” intr-un loc unde s-au intamplat deja multe lucruri pozitive”, a declarat prim-ministrul Dacian Ciolos referitor la alegerea comunei Ciugud ca loc de lansare a pachetului.

Pachetul isi propune sa vina cu solutii inovatoare de dezvoltare economica pentru clasa de mijloc la sate, prin valorificarea fondurilor europene, simplificarea legislativa, implementarea masurilor deja existente introduse de reforma Politicii Agricole Comune (orientate spre agricultura de mijloc) si implementarea unor masuri noi, cum ar fi: acordarea de vouchere pentru zilieri si mestesugari independenti (metoda simplificata de plata a taxelor); dezvoltarea invatamantului profesional si tehnic agricol, implementarea programul National ”Primul Utilaj Agricol”; constituirea unor instrumente de garantare si creditare din surse nationale (inclusiv microcreditare); dezvoltarea economiei rurale prin eco si agro-turism.

“Acum 6 ani, cand am inceput sa pregatim Reforma Politicii Agricole Comune, m-am gandit la un moment ca acesta. Ceea ce am facut acolo, la Bruxelles, imi doream sa se vada peste cativa ani de zile, in Romania. Ceea ce noi facem acum se bazeaza pe Reforma Politicii Agricole Comune si pe ceea ce a fost gandit de guvernul anterior care a inceput sa pregateasca Programul National de Dezvoltare Rurala pentru a implementa reforma. Prin acest pachet preluam masurile care au fost gandite si le adaptam, intarim si implementam efectiv.

De ce clasa de mijloc? Pentru ca, avem o agricultura bipolara de cativa ani. Avem ferme foarte mari in anumite zone, dar, din pacate, in zonele agricole mari avem si „pungile de saracie” foarte mari, avand la extrema cealalta, fermele de subzistenta.

Nu exista tara care sa nu se bazeze pe ferma de familie – este exact ceea ce lipseste la noi si ceea ce-si propune acest pachet. De aceea ne-am fixat niste tinte clare si dorim sa demaram cateva proiecte concrete in acest an”, a spus prim-ministrul in discursul de lansare a pachetului pentru “Dezvoltarea clasei de mijloc la sate”.

Descarca
viziunea Guvernului pentru dezvoltarea clasei de mijloc de la sate

Pentru exemple de buna practica in accesarea fondurilor europene in comuna Ciugud, click aici

Sursa: Guvernul Romaniei


IBD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ItalySpainEnglish