Fonduri europene FĂRĂ resurse financiare proprii

credite-pentru-imm-uri-prin-brd-cec-i-ing-53557-1 Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014 – 2020, act normativ prin care beneficiarii pot derula proiectele cu finanţare nerambursabilă fără “a mai avea povara de a dispune ei însuşi de resursele financiare” pentru unele cheltuieli.

“Am aprobat în guvern ordonaţa de urgenţă privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru 2014 – 2020. Beneficiarii pot să-şi deruleze proiectele cu finanţare nerambursabilă fără a mai avea povara de a dispune ei însuşi de resursele financiare. Astfel, pentru cheltuielile de tip cazare, diurnă, transport, masă, cheltuielile uzuale în proiectele acestora pe bază de deviz estimativ, le vor fi alocate sumele necesare, în avans, urmând ca la sfârşitul primelor luni ei să vină cu cerere de închidere a acestor sume”, a declarat ministrul fondurilor europene, Marius Nica.

Dat fiind faptul că multe dintre cereri sunt tărăgănate de birocraţia din România, motiv pentru care mulţi aplicanţi se dau bătuţi, Marius Nica a precizat şi că se va suplimenta resursa umană, astfel încât toate cererile şi actele să fie procesate în termen de cel mult 20 de zile lucrătoare de la momentul depunerii documentelor financiare, cererilor de plată şi cererilor de rambursare. „Asta înseamnă că ne vom reorganiza intern, astfel încât să asigurăm resursa umană necesară ca să evităm întârzierile care au fost în 2007 – 2013, o să vedeţi în textul Ordonanţei chiar măsuri în ceea ce priveşte sancţionarea cu abatere disciplinară a personalului din cadrul autorităţilor de management şi organismele intermediare care nu respectă acest termen“, a declarat ministrul Fondurilor Europene.

Tot la capitolul noutăţi, ministrul Fondurilor Europene a inclus şi introducerea, pentru toate programele operaţionale, funcţia de ofiţer de proiect. Principalul obiectiv al deţinătorului acestui post va fi să se ocupe de “buna derulare a proiectului”, din momentul semnării contractului  de finanţare până la finalizarea implementării acestuia.

Conform ordonanţei de urgenţă adoptate de guvern, metoda de lucru va fi cea a mecanismului cererii de plată, fapt care reprezintă o simplificare a întregului proces din punctul de vedere al sumelor pe care aplicanţii sunt obligaţi să le aibă la buget la momentul începerii derulării proiectului.

Sursa: viata-libera.ro


IBD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ItalySpainEnglish