E oficial: culturi agricole mult mai mici decât în 2014

agricultura-seceta Producţiile de grâu, porumb, rapiţă şi floarea soarelui din acest an vor fi, pe ansamblu, mult mai mici faţă de anul trecut din cauza secetei, anunță agricultorii.

Cea mai gravă situaţie este raportată în judeţele Vaslui, Bacău, Botoşani, dar şi în sud-estul Banatului şi în judeţul Olt, a declarat miercuri, pentru Agerpres, Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

“Producţia e mult sub cea de anul trecut, mă refer la culturile deja recoltate, respectiv grâu şi rapiţă, iar floarea soarelui şi porumbul, care nu sunt încă recoltate, oricum nu vor mai avea timp să recupereze, din cauza secetei. Cea mai gravă situaţie există în judeţele Vaslui, Bacău, Botoşani, dar şi în sud-estul Banatului şi în judeţul Olt, în timp ce o situaţie mai bună o găsim în judeţele Ialomiţa, Brăila şi Călăraşi, unde a mai plouat între timp”, a afirmat Laurenţiu Baciu.

În cele mai afectate judeţe cultura porumbului e compromisă aproape în totalitate, în timp ce la floarea-soarelui putem vorbi de o pierdere a producţiei cuprinsă între 50-60 la sută. La grâu producţia s-a stabilit deja la jumătate faţă de anul trecut, în timp ce la rapiţă recolta va fi cu 20-25 la sută mai mică decât în 2014.

Potrivit acestuia, autorităţile ar putea să acorde un ajutor de stat în valoare totală de un miliard de euro producătorilor afectaţi de secetă.

“Normal ar fi ca autorităţile să vină cu un ajutor de stat, ajutor care este însă condiţionat de Regulamentul european. Regulamentul prevede ca valoarea respectivelor ajutoare să fie de maximum 0,6 la sută din Produsul Intern Brut. Totuşi, chiar respectând acest regulament, s-ar putea acorda ajutoare de stat în valoare totală de un miliard de lei la nivelul întregii ţări. Pentru a da însă acest ajutor, trebuie întrunite comisii care să stabilească valoarea exactă a pagubelor, şi zonele unde acestea s-au produs, iar până în prezent comisiile întrunite nu au făcut decât note informative legate de fenomenul de secetă. Cel mai bine ar fi fost ca sistemul de irigaţii să nu fie distrus în proporţie de 90 la sută, din 3,3 milioane de hectare irigate mai existând în prezent doar 300.000 de hectare”, a mai spus preşedintele LAPAR, potrivit Agerpres.

Sursa: REALITATEA.NET


IBD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ItalySpainEnglish