Doua noi apeluri de proiecte vor fi deschise in cadrul POSDRU

Ministerul Fondurilor Europene, prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 (POSDRU), a lansat astăzi, 28 aprilie 2015, două noi apeluri de proiecte, în valoare totală de 165 milioane euro. 

ministerul-fondurilor-europeneApelul „Oportunități integrate de diminuare a părăsirii timpurii a școlii”, cu o alocare totală de 120 de milioane de euro, va finanța proiecte integrate de combatere a abandonului școlar. Proiectele selectate la finanțare vor viza în special populația de etnie romă, persoanele cu dizabilități și persoanele din mediul rural, precum și alte categorii de grupuri vulnerabile, inclusiv persoanele aflate în detenție – în cazul programelor remediale. Un astfel de proiect va sprijini minim 1000 de beneficiari finali, respectiv 200 de persoane care au părăsit de timpuriu școala și minim 800 de persoane în componenta preventiva (preșcolari, elevi pâna la nivelul secundar, parinții și tutorii acestora).
Apelul „Sprijin pentru doctoranzi”, cu o valoare totală de 45 de milioane de euro, va finanța proiecte dedicate inițierii și dezvoltării unei cariere în cercetare în domeniile prioritare: tehnologii ale societății informaționale, energie, mediu, sănătate, agricultură, securitatea și siguranța alimentelor, bio-tehnologii, materiale, produse și procese inovative, spațiu și securitate și cercetări socio-economice și umaniste. Astfel, fiecare proiect finanțat va permite acordarea de burse către minim 50 de doctoranzi. Bursa doctorala lunară va fi de maxim 1800 lei, iar pe perioada mobilităților transnaționale un doctorand va primi o bursă de maxim 4200 lei lunar.

 

“Sunt încă suficienți bani pe care îi putem folosi și pe care nu trebuie să îi pierdem din actualul exercițiu financiar. Încercăm să creăm cât mai multe oportunități pentru tineri și pentru grupurile vulnerabile, astfel încât să venim în sprijinul acestora cu proiecte sigure și care să încurajeze atât dezvoltarea aptitudinilor și a cunoștințelor personale, cât și crearea de noi locuri de muncă. Este nevoie să depunem în continuare eforturi susținute pentru a asigura o absorbție cât mai bună a fondurilor europene în acest an, fiind ultimul în care mai putem cheltui banii alocați de UE pentru perioada de programare 2007 — 2013”, a explicat ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica.
Nota:
Ghidurile sunt publicate pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene:
http://www.fonduri-ue.ro/posdru/images/doc2015/1872015.pdf
http://www.fonduri-ue.ro/posdru/images/doc2015/1882015.pdf


IBD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ItalySpainEnglish