Constantin: Situația privind pierderile din agricultură va fi definitivată în septembrie; despăgubirile se vor plăti din acest an

daniel-constantin2 Situația privind pierderile înregistrate în agricultură din cauza secetei va fi definitivată în luna septembrie, iar o parte din despăgubiri vor fi acordate încă din acest an, a declarat, marți, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.

“Vom definitiva în luna septembrie situația la nivel național în privința pierderilor, după care vom notifica Comisia Europeană. Am început deja discuțiile și conform regulamentelor europene există o singură posibilitate și anume să compensăm pierderea de venit pe care au înregistrat-o fermierii în acest an comparativ cu media ultimilor trei ani. Vom încerca încă din anul 2015 să venim cu o parte din aceste despăgubiri urmând a le definitiva până în primăvara anului viitor”, a subliniat șeful MADR.

Acesta a precizat că încă nu a fost stabilit niciun procent pe partea de despăgubiri, însă cu siguranță, într-un anumit procent, toți cei care au suferit pierderi vor primi despăgubiri la nivel național.

Ministrul a reiterat că pentru a preîntâmpina astfel de situații singura soluție este reabilitarea sistemului de irigații, însă nu exclude și utilizarea altor sisteme precum folosirea apei din bazinele de colectare existente la barajele pentru energie sau chiar apa din pânza freatică.

“După ce vom termina acest program de reabilitare a infrastructurii principale de irigații, unde sper să avem acordul tuturor partidelor politice, să putem să irigăm în România 1,5 milioane de hectare și astfel vom limita eventualele pierderi. Mai mult, în paralel, cu aceste sisteme care au fost construite în anii ’69-’70, ne gândim și la altele precum rezerva de apă din bazinele de colectare existente astăzi la acele baraje pentru energie și pentru alimentarea orașelor, iar acolo unde nu avem sursa importantă de apă, să putem să irigăm și din aceste bazine. De asemenea, am ridicat o problemă și vrem să avem o discuție serioasă cu Ministerul Mediului, în ceea ce privește folosirea apei din pânza freatică, pentru că acum nu se poate”, a mai spus Daniel Constantin.

Sursa: AGERPRES/


IBD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ItalySpainEnglish