Consiliul Județean Dolj va investi 80 milioane de euro pentru dezvoltarea Aeroportului Craiova

AEROPORTUL-CRAIOVAPreşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a afirmat că în următorii ani, autorităţile judeţene vor investi 80 de milioane de euro în dezvoltarea Aeroportului din Craiova, aşa cum prevede Master Planul de Transport al României. Potrivit acestuia, printre proiectele de dezvoltare se află realizarea unui nou terminal de 22.000 m.p., precum şi a unui centru intermodal împreună cu CFR Craiova, proiecte care deja au fost demarate de către CJ Dolj.

“Ne pregătim de faza următoare în ceea ce priveşte intrarea României în Schengen, care va intra în primul rând cu aeroporturile şi cu porturile, ceea ce înseamnă că va fi din nou o presiune pe Aeroportul din Craiova. Prin Master Planul pe care l-aţi văzut afişat, avem 80 de milioane de euro pentru dezvoltarea Aeroportului din Craiova. Deci, în anii următori vom avea un nou terminal de 22.000 m.p. (…) Un alt proiect – suntem foarte puţine judeţe care au depus proiecte de acest fel – este cel prin care putem folosi şi calea ferată care ajunge la aeroport şi în care, împreună cu CFR Craiova, să realizăm un centru intermodal folosind un triaj din zonă conservat al CFR”, a spus Prioteasa.

Preşedintele CJ Dolj a mai afirmat că autoritatea judeţeană a făcut deja demersurile necesare pentru preluarea unui teren de la Aeroclubul din Craiova, aflat în imediata apropriere a ultimul terminal al aeroportului şi pe care se va realiza noul terminal.

În ceea ce priveşte centrul intermodal, acesta va fi realizat într-un triaj conservat al CFR, unde containerele care vin pentru regiune să poată fi depozitate de pe tren şi luate pe o zonă de cargo pe aeroport. “Acest centru modal este, pe de altă parte, şi primul pas pe care îl facem pentru trecerea de la transportul de marfă la transportul de pasageri pentru care să existe o linie care să preia pasagerii din aeroport să îi ducă până în gara Craiova şi, mai departe, până la Podul de la Calafat”, a explicat preşedintele CJ Dolj.

În prezent, Aeroportul din Craiova implementează un proiect de 24,4 milioane euro prin care este reabilitată infrastructura de mişcare. Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Transport 2007-2013 şi a fost semnat în februarie 2014 de către ministrul Transporturilor de la acea vreme, Ramona Mănescu, şi directorul Aeroportului din Craiova, Mircea Dumitru.

Investiţia vizează reabilitarea pistei de decolare-aterizare, cu o lungime de 2.500 de metri, prin repararea dalelor degradate şi a rosturilor aferente acestora şi aşternerea de mixturi asfaltice turnate la rece, repararea căii de rulare şi extinderea suprafeţei portante a acesteia până la 25 de metri, precum şi înlocuirea sistemului de balizaj cu unul modern, pentru alimentarea căruia va fi realizat şi un nou post de transformare.

Sursa: AGERPRES


IBD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ItalySpainEnglish