Conferința ”Finanțări pentru mediul privat. Marile investiții: oportunități și provocări”

imageResizeMinistrul Fondurilor Europene, Marius Nica, a participat astăzi, 26 mai 2015, la Conferința ”Finanțări pentru mediul privat. Marile investiții: oportunități și provocări” – Oportunități de finanțare pentru companii mari, prin noile Programe Operaționale cu Fonduri Structurale și de Investiții 2014 – 2020, alături de Angela FILOTE, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România și Vittoria ALLIATA DI VILLAFRANCA, Director, DG Regional and Urban Policy, Comisia Europeană.

“Domeniul pentru care ne-am reunit astăzi aici reprezintă o misiune importantă și o prioritate a Guvernului pe care îl reprezint. Cu toate că la nivelul anului 2012 (conform datelor oficiale furnizate de INS), întreprinderile mari reprezentau cca. 2,8% din totalul întreprinderilor, cifra de afaceri realizată de acestea a fost de aproximativ 42% din total cifra de afaceri, exporturile realizate au reprezentat cca. 70% din total exporturi, iar investițiile realizate au reprezentat cca. 55% din total investițiile brute realizate. Toate acestea demonstrează rolul important al întreprinderilor mari în crearea și menținerea competitivității economiei României”, a declarat Marius Nica.

Ministrul Fondurilor Europene a arătat că în perioada de programare 2007-2013, întreprinderile mari au fost eligibile în Programul Operațional Sectorial Creșterea Competivității Economice pe axa prioritară 1 – ”Un sistem inovativ și eco-eficient de producție”, pe axa prioritară 2 – ”Cercetare, Dezvoltare Tehnologică și Inovare pentru competitivitate” și axa prioritară 4 – ”Creșterea eficienței energetice și a producției de energie regenerabilă”.

Astfel, potrivit datelor de la nivelul POSCCE, în ciclul financiar 2007 – 2013 au fost încheiate 164 de contracte pentru întreprinderi mari și mijlocii, în valoare de peste 4 miliarde RON.

Cu acest prilej, Marius Nica a mai spus că lucrează în această perioadă, împreună cu Ministerul Finanțelor Publice, la un sistem prin care se dorește o prioritizare a acelor investiții și domenii care atrag cel mai mult bani europeni, astfel încât fondurile nerambursabile să fie îndreptate către sectoarele respective iar ordonatorii principali de credite să primească acei bani pe masură ce demonstrează că proiectele sunt sustenabile.

Ministerul Fondurilor Europene


IBD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ItalySpainEnglish