Cât au câştigat România şi Bulgaria de când sunt în UE

Apartenenţa Bulgariei la Uniunea Europeană a adus ţării un câştig de 14,7 miliarde leva (7,35 miliarde euro), reprezentând diferenţa dintre contribuţiile Bulgariei la bugetul UE şi fondurile europene obţinute în perioada 2007-2014, a declarat luni ministrul de Finanţe Vladislav Goranov.

descărcareÎn cei opt ani de apartenenţă la UE, Bulgaria a contribuit cu 6,2 miliarde de leva (3,1 miliarde euro) la bugetul UE şi a primit finanţare europeană de 20,9 miliarde de leva (10,45 miliarde euro), relatează Novinite.

Finanţarea a avut loc prin intermediul unor instrumente pre-aderare ca PHARE, ISPA, SAPARD, fonduri structurale şi fondul de coeziune, fonduri pentru implementarea Schengen, fonduri pentru dezvoltare rurală şi fonduri pentru domeniul maritim şi de pescuit.

 Goranov a prezentat datele într-un răspuns scris la o întrebare adresată de un parlamentar al partidului de centru-dreapta GERB, el precizând că beneficiile aduse de apartenenţa la Uniunea Europeană nu sunt limitate la diferenţa dintre fondurile obţinute şi contribuţiile la bugetul UE, ci includ şi efecte pozitive cum sunt integrarea economică, avantajele pieţei unice europene, ca circulaţia liberă a persoanelor, serviciilor şi capitalului, precum şi stabilitatea politică şi securitatea.

România a înregistrat la rândul ei un sold pozitiv de 18,5 miliarde de euro în perioada 2007-martie 2015, potrivit datelor Ministerului de Finanţe, cu fonduri UE încasate, de pre-aderare şi post-aderare, de 29,85 miliarde de euro şi contribuţii la bugetul UE de 11,34 miliarde de euro.

Sursa: gandul.ro

 


IBD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ItalySpainEnglish