Căldura topeşte culturile. Cerealele şi legumele s-ar putea scumpi din toamnă din cauza secetei

agrieco Seceta pârjoleşte culturile din ţară şi ameninţă cumpărătorii cu noi scumpiri. Sunt zone întregi unde nu a curs o picătură de ploaie de zile bune. Iar acolo, producţiile de cereale sau de legume ar putea scădea chiar şi la jumătate faţă de anul trecut. Ceea ce pune presiune asupra preţurilor şi poate anula efectul reducerii TVA din iunie.

Roşiile din pieţele din Iaşi încă se vând la preţuri mici, de vară, însă vânzătorii spun că toamna ar putea veni cu scumpiri.

Seceta a făcut ravagii şi în culturile de porumb şi de floarea soarelui din vestul ţării, între Caraş-Severin şi Timiş: în comuna Berzovia sunt compromise mai bine de 1.000 de hectare. Până acum, peste 100 de agricultori au depus, la primărie, cereri pentru despăgubirea culturilor calamitate.

Estimările specialiştilor arată că, faţă de 2014, cultura de porumb va fi cu 50% mai mică, iar cea de grâu, cu 30 de procente. Şi dacă seceta nu era de ajuns, producătorii riscă să plătească mai mult pentru a-şi proteja culturile. Ministerul Mediului vrea să impoziteze erbicidele cu 2 procente şi să oblige agricultorii să plătească 80 de lei pentru tona de deşeuri.

Deja, la raft, preţurile la alimente încep să nu mai ţină cont de reducerea TVA.
În iunie, atunci când TVA a scăzut la 9%, vânzările la carne au crescut cu peste 6 procente faţă de luna anterioară, iar în iulie, cu 15%. Cel mai bine s-au vândut salamul crud, cel uscat şi parizerul.

Sursa: stiri.tvr.ro


IBD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ItalySpainEnglish