An dezastruos pentru agricultura din România. Situația din alte țări UE

grau Recolta de cereale a României s-a prăbuşit în 2015 cu 25%, arată estimările experţilor de la Bruxelles. Ţară noastră a avut cea mai mare scădere din Uniunea Europeană. Producţia de porumb este anul acesta cu o treime mai mică. Se ştia deja că sunt probleme la porumb. Însă nimeni nu se aştepta să fie chiar atât de mari. Recoltele au fost slabe prin toată Europa. Însă rezervele mari de cereale şi recoltele bune din restul ţărilor vor ţine preţurile la un nivel scăzut.

Prognoza revizuită a Uniunii Europene conturează imaginea unui an dezastruos pentru Uniunea Europeană. În total, cerealele recoltate de fermierii din ţară noastră nu vor depăși 17 milioane de tone. Este o producţie în scădere cu aproape 26%, ceea înseamnă că România are anul acesta cele mai mai probleme din Uniunea Europeană, unde multe state membre au avut un an agricol slab.

În Ungaria recoltele sunt cu peste 16% mai mici, în Polonia cu aproape 12%, iar în Italia cu 11,3%. Dintre marile agriculturi europene, doar cea franceză pare să se fi salvat. Va avea o scădere a recoltelor de cereale de doar 1,5%.

Recoltele mici nu vor însemna însă preţuri mai mari pentru alimente. La fel ca multe materii prime, cerealele sunt foarte ieftine în această perioadă. Stocurile sunt mari, iar recoltele din alte regiuni ale globului au fost bune. Ceea ce înseamnă că fermierii europeni, îndeosebi cei români, vor avea încasări foarte mici anul acesta.

Cea mai mare lovitură au primit-o cei care au cultivat porumb. Comisia Europeană estimează că recolta românească de porumb va fi de doar 7,5 milioane de tone, în scădere cu 4 milioane de tone faţă de anul trecut. Seceta a fost de vină. Și lipsa unor sisteme de irigaţii.

La grâu lucrurile au stat mult mai bine. Producţia din ţară noastră este estimată la 7 milioane de tone, în scădere cu doar 500 de mii de tone faţă de anul trecut.

Ministerul Agriculturii a promis că le va acordă despăgubiri fermierilor afectaţi de secetă. Însă asociaţiile fermierilor s-au declarat nemulţumite și au estimat că banii alocaţi de stat nu vor acoperi decât o mică parte din valoarea totală a pierderilor.

Daniel Constantin a declarat de curând că prezenţa sa la vârful Ministerului Agriculturii va deveni irelevantă dacă până la finalul anului nu va putea să promoveze o lege care să aloce fonduri substanţiale pentru reabilitarea sistemului de irigaţii. Recent, un proiect de lege în acest sens a picat în Parlament din cauză că nu a fost întrunit numărul de voturi. Însă reabilitarea sistemului de irigaţii nu va fi de ajuns câtă vreme vor mai exista fermieri care nu își permit să cumpere apa necesară pentru udarea culturilor.

Recolta de cereale a României

estimare 2015: 16,6 mil. tone

2014: 22,3 mil. tone

Scăderi ale recoltelor

România: -25,8%

Ungaria: -16,6%

Polonia: -11,8%

Italia: -11,3%

Recolta de porumb

estimare 2015: 7,5 mil. tone

2014: 11,9 mil. tone

Recolta de grâu

estimare 2015: 7 mil. tone

2014: 7,5 mil. tone.

Sursa: Digi 24.ro


IBD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ItalySpainEnglish