AFIR: Beneficiarii PNDR pot încheia acorduri de finanţare sau de garantare cu Instituţiile Financiare Nebancare

fonduri-pndr-2012-300x243Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale anunţă că beneficiarii PNDR pot încheia acorduri de finanţare sau de garantare cu Instituţiile Financiare Nebancare (IFN), fără a exista obligaţia ca respectivele IFN să fie înscrise în vreo asociaţie de profil.
Astfel, beneficiarii PNDR pot colabora cu IFN inclusiv pentru a asigura garantarea avansului necesar pentru demararea proiectelor finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală  2014 – 2020, cu condiţia însă ca respectivul IFN să fie înregistrat în Registrul Special al Băncii Naţionale a României. Acest demers a fost iniţiat plecând de la nevoia constantă de finanţare a fermierilor şi antreprenorilor din mediul rural şi având în vedere dificultatea acestora de a-şi asigura finanţarea necesară implementării proiectului.

„Precizăm că beneficiarii PNDR pot colabora cu orice instituţie financiară bancară sau nebancară pentru obţinerea garanţiilor pentru avans, indife­rent dacă are sau nu protocol de colaborare cu Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR). În ceea ce priveşte IFN, există însă o singură condiţie, şi anume ca respectivele instituţii financiare să fie înscrise în Regis­trul Special al BNR”, a declarat David Eugen Popescu, directorul general al AFIR.

Beneficiarul care solicită acest tip de sprijin financiar trebuie să aibă un proiect selectat pentru finanţare în cadrul uneia din submăsurile Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.
AFIR atrage atenţia beneficiarilor PNDR că, înainte de a demara colaborarea cu o instituţie financiară nebancară pentru obţinerea garanţiei necesare acordării avansului, trebuie să verifice la Banca Naţională a României dacă respectivul IFN este înscris în Registrul Special al BNR. În ceea ce priveşte obţinerea unui credit pentru asigurarea cofinanţării private, se subliniază faptul că aceste împrumuturi pot fi solicitate de la orice instituţie financiară, în condiţiile legii.

IBD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ItalySpainEnglish