5 investitii care vor revolutiona performanta fermei

hgflDesi tehnologia a jucat un rol important in eficientizarea proceselor specifice agriculturii inca din cele mai vechi timpuri, in ultimul secol se poate observa o diferenta de eficienta uriasa intre o ferma care a adoptat ultimele tehnologii si una reticenta in a investi in tehnologie. Practic, nivelul de eficienta la care poate ajunge o ferma moderna nu cunoaste limite. In fiecare an apar noi tehnologii care promit sa revolutioneze modul in care fermierii isi desfasoara activitatea. De la inginerie genetica si biocombustibili la automatizarea masinilor agricole, toate aceste tehnologii pot ajuta fermierii sa obtina o recolta mai bogata, cu costuri mai mici si sa se situeze in fata competitiei.
Unele tehnologii par inca desprinse dintr-un film SF, cel putin deocamdata, insa altele si-au gasit deja adeptii. Care sunt totusi cele mai importante investitii in tehnologie care vor aduce un plus de valore fermei dumneavoastra? Care sunt acele tehnologii pe care ar trebui sa le implementati in viitorul apropiat?

1) Adoptarea tehnologiei no-till, sau „minimum tillage”

Despre no-till se vorbeste de aproximativ 30 de ani iar in ultimul timp tehnologia a inceput sa fie adoptata si in Romania. No-till presupune agricultura fara plug, acest procedeu asigurand un impact minim asupra solulul si protejandu-l de eroziunea generata de agricultura.

Pe langa avantajele date de protejarea solului, tehnologia genereaza economii de combustibil substantiale, de 25-30%. Desi avantajele tehnologiei no-till sunt evidente, tehnologia vine cu necesitatea de a controla buruienile si daunatorii prin procedee chimice.

2) Implementarea unei solutii informatice integrate (de tip ERP)

O solutie software care sa gestioneze activitatea fermei este un pas esential in cresterea eficientei operationale. O solutie software specializata in domeniul agricol poate asigura planificarea operatiunilor, gestionarea resurselor umane si materiale, ducand astfel la economii de timp si costuri. Un software de tip ERP este utilizat de fermele medii si mari pentru a vizualiza instant situatia lucrarilor, indicatorii de performanta sau pentru a urmari flota si consumul de carburant. Nu in ultimul rand, software-ul poate fi integrat cu diversi senzori de la care va prelua date importante legate de starea culturilor.

De la stadiul de planificare a lucrarilor, la efectuarea acestora si apoi la vanzarea produselor, un software ERP este esential pentru a creste eficienta operatiunilor. In Romania, cea mai utilizata solutie ERP pentru agricultura esteCharisma ERP for Agriculture.

3) Senzori care aduna date despre starea culturilor

Agricultura inseamna masuratori si date. Jargonul agricultorilor este dominat de cuvinte precum hectare, banite, cost pe kilogram. Folosirea senzorilor in agricultura vine sa completeze datele pe care agriculturorii se bazeaza atunci cand iau decizii privitoare la operatiunile pe care le au de indeplinit.

Astazi cel mai folosit senzor in agricultura este senzorul de umiditate ce masoara nevoia de apa a culturilor, ajutand astfel la optimizarea consumului de apa. Este de asteptat insa ca senzorii inteligenti sa inceapa sa prinda din ce in ce mai mult teren. Cu ajutorul senzorilor agricultorii pot avea informatii despre caracteristicile solului cum ar fi conductibilitatea electrica, pH, temperatura sau ce tipuri de nutrienti lipsesc din sol.

4) Folosirea „big data”

Big data este termenul care descrie multitudinea de informatii pe care le avem la dispozitie datorita folosirii echipamentelor informatice. Aceste date pot fi integrate si analizate in ansamblu, ele furnizand informatii strategice valoroase. In agricultura informatiile se pot referi la istoricul culturilor, performantele anterioare, costuri, statusul vehiculelor, informatii despre vreme etc. Toate aceste date pot fi analizate impreuna folosind o solutie informatica de analiza a datelor. Folosind big data, agricultorii pot lua decizii mai bune, avand la dispozitie mai multe informatii statistice.

5) Folosirea dronelor pentru a verifica sanatatea culturilor

Dronele, datorita faptului ca sunt relativ ieftine si usor de utilizat, promit sa aduca avantaje majore agricultorilor. Echipate cu senzori GPS si camere video performante, dronele pot oferi fermierilor o perspectiva la care pana acum nu au avut acces. In primul rand, o vedere din aer poate indica probleme legate de irigatii sau zone afectate de buruieni si daunatori, informatii ce ar fi mult mai greu de obtinut de la nivelul solului. In al doilea rand, o camera video poate capta imagini din diverse spectre, atat din spectrul vizual cat si infrarosu. Combinand aceste informatii agricultorii pot obtine o imagine care arata diferentele intre culturile sanatoase si cele afectate, diferente care nu s-ar putea vedea cu ochiul liber.

Sursa: gazetadeagricultura.info


IBD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ItalySpainEnglish