262 DE MILIOANE DE EURO PENTRU DEZVOLTAREA ROMANIEI SI A ALTOR 13 TARI DUNARENE, PRIN PROGRAMUL DUNAREA, RECENT ADOPTAT DE CE

1276155887Dunarea Programul Transnațional Dunărea a fost aprobat de Comisia Europeană (CE) în data de 20 august 2015. Evenimentul de lansare a programului va avea loc la Budapesta în perioada 23-24 septembrie a.c. Cu această ocazie, va fi lansat şi primul apel de propuneri de proiecte, ce se va desfășura în două etape, aşa cum este descris în Ghidul solicitanului.

Programul Transnațional Dunărea 2014-2020 va finanța proiecte care vor avea ca obiectiv îmbunătățirea politicilor publice și a cooperării instuționale, implementate de un parteneriat transnațional extins.

Bugetul total al programului este de 262.989.835,60 euro, din care 202.095.405,00 euro reprezintă finanțare nerambursabilă dinFEDR. În perioada 2014-2020, vor fi finanțate proiecte pe 4 axe prioritare, în domeniile:

Axa prioritară 1 – Inovare si responsabilitate sociala in Regiunea Dunarii
Axa prioritară 2 – Responsabilitatea fata de mediu si cultura in Regiunea Dunarii
Axa prioritară 3 – Conectivitatea în Regiunea Dunarii
Axa prioritară 4 – Buna guvernanță în Regiunea Dunării

Aria eligibilă a Programului este constituită din 14 state: Austria, Bulgaria, Cehia, Germania (landurile Baden Wurttemberg si Bavaria), Ungaria, România, Slovenia, Slovacia, Bosnia şi Herţegovina, Muntenegru, Serbia, Moldova şi Ucraina (oblasturile Chernivetska, Ivano-Frankiviska, Zakarpatska, Odessa).

Pentru România, întregul teritoriu este eligibil.

În România, Autoritatea Națională a programului funcţionează la nivelul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP). Autoritatea de Management este stabilită în cadrul Ministerul Economiei Naționale din Ungaria, iar Secretariatul Comun la Budapesta. Auditul Programului va fi realizat de Direcţia Generală pentru Auditul Fondurilor Europene din Ungaria, iar atribuțiile de certificare vor fi îndeplinite de către Trezoreria de Stat a Ungariei.

Beneficiarii eligibili sunt: autorități locale/ regionale/ naționale; organisme de drept public; Grupări Europene de Cooperare Teritorială (GECT); organizații internaționale și organisme private, inclusiv IMM-uri.

Sursa: MDRAP


IBD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ItalySpainEnglish