Turtoi (MADR): Aproximativ 4.000 de proiecte, depuse până în prezent pe noul PNDR

imageResizebg Aproximativ 4.000 de proiecte au fost depuse, până în prezent, pe măsurile de finanțare deschise în noul Program Național de Dezvoltare Rurală /PNDR/ 2014-2020, a declarat, vineri, în cadrul unei conferințe de specialitate, George Turtoi, secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale /MADR/.

‘Vrem ca pe noul PNDR 2014-2020 să ajungem la 100% mai devreme decât termenul final și, de aceea, am deschis chiar din martie pe propria răspundere o serie întreagă de măsuri de finanțare. În prezent, pot spune că toate măsurile importante ale programului sunt deja deschise și se primesc deja proiecte. Până în prezent s-au primit aproximativ 4.000 de proiecte pe măsurile de finanțare deschise care sunt în număr de 11. Avem atât măsurile pentru agricultură — investiții în ferme, în procesarea produselor agricole, tinerii fermieri, fermele mici, cât și cele din sectorul non-agricol, respectiv investițiile în crearea de start-upuri, precum și dezvoltarea de activități pentru IMM-urile existente. S-a deschis și măsura pentru infrastructura rurală, atât cea pentru irigații, cât și cea pentru drumuri agricole, dar și infrastructura de bază, respectiv drumuri, apă, canalizare și cea socială. Adaug aici măsurile de plăți directe care s-au deschis odată cu sesiunea de la APIA pentru solicitarea de subvenții. S-au deschis măsurile pentru agromediu, zone defavorizate, zone cu constrângeri naturale și agricultură ecologică’, a spus Turtoi.

Potrivit oficialului, în cadrul PNDR 2007-2013, România a ajuns la un procent de plată de 88% pe proiecte, iar până la finele anului se dorește atingerea unei ținte de 90%.

‘Am ajuns la un procent de plată pe proiecte de 88% pe vechiul PNDR 2007-2013 și vrem să depășim 90% pentru că au fost niște factori externi care determinat ca ținta de 100% să nu fie atinsă și unul dintre aceștia a fost rezilierea foarte multor contracte din lipsa de co-finanțare a beneficiarilor, de ordinul câtorva sute de milioane de euro. De asemenea, am mai avut și niște probleme pe partea de plăți directe pe Program, pe acelea de agromediu’, a explicat George Turtoi.

Comisia Europeană a transmis țării noastre decizia oficială de aprobare a Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 — 2020 în data de 26 mai 2015.

Fondurile totale alocate României prin acest program se ridică la 9,363 miliarde de euro, din care peste 8 miliarde de euro reprezintă fondurile europene atribuite țării, iar 1,347 miliarde de euro reprezintă contribuția națională.

Noul Program destinat dezvoltării agriculturii cuprinde 15 măsuri de finanțare, iar creșterea productivității agroalimentare și integrarea producției naționale în lanțuri alimentare reprezintă cele două obiective majore urmărite în noul PNDR.

Sursa: AGERPRES


IBD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ItalySpainEnglish