Statie de compost (mranita)

12aeffefa4c6755e65b4ef913f848251_XL Mranita este un ingrasamint natural, putrezit, pro­venit din balegar de animale sau din diferite resturi vegetale. Un amestec de pamint, mranita, balegar si ingrasaminte chimice, după nevoile plantelor ce se cultiva. Aceasta poate fi utilizata ca atare, sau in amestec cu alte ingrasamante chimice spre exemplu la cultivarea de castraveti, cartofi, varza, rosii, dovlecei, dar si la vita de vie si pomi fructiferi.
Mranita se utilizeaza atat in sistem industrial, cat si in cazul gradinarilor amatori, care isi doresc sa aiba o gradina frumoasa, bogata dar mai ales ecologica, an de an. De asemenea, mranita poate fi utilizata si pentru plantele de interior.

Ca materie prima, statia de compost poate folosi spre exemplu, resturi vegetale din solariile de legume, pe care producătorii le depozitau la rampa de gunoi sau le aruncau în locuri nepotrivite ori le distrugeau în propria gospodărie, prin ardere. Ca proces tehnologic, vrejii aduşi în mod voluntar sunt tocaţi mecanic de un utilaj, se amestecă produsul rezultat cu compoziţia din ciupercărie şi gunoiul de grajd, se aerează puternic, tot cu ajutorul unei maşini, prin treceri repetate, se udă constant, după care amestecul intră în fermentare, la temperatura de peste 70°C, prilej cu care au loc sterilizarea şi pasteurizarea. Ultimele procese asigură distrugerea seminţelor de buruieni, a agenţilor patogeni prezenţi în resturile de vreji, dar şi a eventualelor reziduuri chimice rămase de la îngrăşămintele şi pesticidele utilizate în solarii. După ce se încheie fermentarea, amestecul este rafinat.

Un astfel de proiect poate fi implementat din Fonduri Europene  prin schema de ajutor de minimis „Sprijin acordat microîntreprinderilor şi întreprinderilor mici din spaţiul rural pentru înfiinţarea şi dezvoltarea activităţilor economice neagricole”. Aceasta acorda sprijin pentru înfiinţarea în satele din România de întreprinderi care realizează activităţi neagricole pentru prima dată (start-up) în baza unui plan de afaceri, respectiv pentru întreprinderi existente, în vederea dezvoltării şi diversificării activităţii neagricole în mediul rural. 

Pentru o astfel de activitate ajutorul maxim este de 50.000 euro si se acorda astfel:

  • 70% din cuantumul sprijinului la emiterea deciziei de finanţare;
  • 30% din cuantumul sprijinului ulterior, cu condiţia implementării corecte a planului de afaceri, fără a depăşi 5 ani de la încheierea deciziei de finanţare.

Plafonul minim al sprijinului acordat pentru un proiect finanţat prin această schemă de ajutor de minimis este de 10.000 euro, această sumă reprezentând valoarea totală eligibilă a proiectului. Schema de minimis se va aplica de la data adoptării acesteia până la 31 decembrie 2020.

Beneficiarii eligibili pentru aceasta schema de ajutor:

  •  Fermierii sau membrii unei gospodarii agricole din spațiul rural, care își diversifică activitatea prin înființarea unei activități non-agricole pentru prima dată (Persoanele fizice neautorizate nu sunt eligibile)
  • Micro-întreprinderi și întreprinderile mici din spațiul rural, care își propun activități non-agricole, pe care nu le-au mai efectuat până la data aplicării sprijinului
  • Micro-întreprinderi și întreprinderi mici noi, înființate în anul depunerii Cererii de Finanțare sau cu o vechime de maxim 3 ani fiscali, care nu au desfășurat activități până în momentul depunerii proiectului(start-ups)

Statia de compost va fi construita in baza unui plan de afaceri si o cercetare de piata cu ajutorul specialistilor cu care colaboram pentru a asigura succesul maxim al proiectului.

Criteriile de eligibiliatate pentru un astfel de proiect sunt stabilite de conditiile impuse de Ministerul Fondurilor Europene si Comisia Europeana.

Pentru mai multe detalii legate de acest proiect vă rugăm să ne contactați folosind pagina de contact!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ItalySpainEnglish