Sora mai mică a Deltei Dunării. 220 de hectare abandonate trebuie refăcute în șase luni

imabggesDelta Dunării va avea o soră mai mică, la ieşirea din municipiul Tulcea. O microdeltă va fi construită cu 47 de milioane de lei, fonduri europene. Autorităţile locale şi-au propus ca parcul natural să fie, în primul rând, spaţiu de cercetare şi apoi loc de promenadă. Singura problemă este timpul – proiectul trebuie terminat până la sfârşitul anului.

Chiar dacă cele 600.000 de hectare ale Deltei Dunării se află la mai puţin de 50 de kilometri de oraş, autorităţile din Tulcea şi-au propus să facă la marginea oraşului o deltă în miniatură. Acolo ar urma să fie un lac alimentat cu apă din Dunăre şi 30 de insule.

Lacul Zaghen, asanat pe vremea comunismului, a fost până nu demult un imens loc de păscut pentru animalele din zonă. După terminarea lucrărilor, cele 220 de hectare vor avea un cu totul alt rol.

Proiectul finanţat cu fonduri europene este făcut din 2012, dar lucrările încep abia acum şi trebuie terminate până la sfârşitul anului.

Proiectul trebuia să dureze 36 de luni, dar la prima licitaţie ne-am întins foarte mult pentru că au fost contestaţii”, spune Stere Şacu, viceprimarul municipiului Tulcea.

Deocamdată, locul este plin de buruieni, ciulini şi grămezi de gunoi.

Se vrea o zonă de agrement, dar în primii ani, cel puțin cinci, cercetare”, spune Stere Şacu.

Lacul va fi populat cu peşti, dar instalarea altor animale aici depinde doar de succesul proiectului. Dacă locul va fi potrivit, pelicanii, egretele și pescăruşii vor veni singuri aici, unde ar urma să fie studiaţi de specialişti.

Sursa: Digi24


IBD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ItalySpainEnglish