SLUJITORII DOMNULUI VOR PROMOVA PROGRAMELE DE FINANȚARE CU BANI EUROPENI

descărcare (1)Preoţii şi dascălii sunt propuşi să le vorbească fermierilor despre beneficiile măsurilor de finanţare din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală. 

Discuţiile despre fondurile europene şi măsurile de finanţare rurală nu se vor mai purta numai de către funcţionari, jurnaliști şi fermieri, ci şi de trimişii Domnului. Autoritatea de Monitorizare a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (AM PNDR) vrea să promoveze programul european şi cu ajutorul preoţilor. Aceştia ar urma să ţină localnicilor sesiuni de comunicare prin care să le explice avantajele atragerii banilor europeni nerambursabili. Mai mult, preoţii vor putea consulta noile condiţii şi beneficii, pentru a le da fermierilor informaţii de ultima oră şi cât mai precise.

În această situaţie s-a ajuns de la o notă internă trimisă de Ministerul Agriculturii, prin AM PNDR, organizaţiilor agricole din întreaga ţară. “Vă transmitem spre consultare în procedură scrisă propunerea AM PNDR privind includerea Patriarhiei Române şi a Asociaţiei pentru Promovarea Alimentului Românesc în cadrul componenţei Comitetului de Monitorizare pentru PNDR 2014-2020, în calitate de observatori”, se arată în nota trimisă organizaţiilor din sectorul agricol.

Preoţii sunt bucuroşi să ajute cu informaţii localnicii

Măsura nu este una rea, având în vedere că în fiecare localitate din judeţul Neamţ este cel puţin un preot ce le-ar putea da un impuls localnicilor în accesarea fondurilor europene pentru agricultură. Mai mult, preoţii nu sunt deranjaţi de o potenţială solicitare în acest sens şi spun că sunt bucuroşi dacă pot ajuta enoriaşii cu sfaturi.

“Pot să găsesc timp pentru aşa ceva şi, oarecum, cunosc procedurile. De pildă, eu vreau să-l ajut pe fiul meu să acceseze nişte fonduri europene pentru agricultură, pentru instalarea tânărului fermier. Pregătesc foarte mult acest lucru şi pot spune că sunt condiţii noi. De exemplu, este nevoie ca să ai o societate cu o anumită vechime sau să ai teren luat în arendă pentru o anumită perioadă de timp, în cazul în care nu este proprietate personală. Pot face asta, dar nu neapărat la sfârşitul slujbei, ci la pomeniri, întâlniri cu credincioşii în afara spaţiului bisericii. La anumite evenimente, mai ales când stau la acea masă creştină împreună cu enoriaşii. Atunci există posibilitatea să deschid acest subiect. Este păcat ca banii să rămână neconsumaţi, mai ales că domeniul agriculturii este strict necesar dezvoltării unei societăţi. Am luat legătura şi cu Biroul agricol de la primărie şi le dau, dacă vor, numărul de telefon pentru a contacta reprezentantul municipalităţii, în cazul în care au nevoie de el”, a precizat părintele Mihăiţă Popovici, parohul Bisericii “Precista Mică”.

Protocol de colaborare între ministrul Agriculturii şi Preafericitul Părinte Daniel

Nu este prima acţiune de acest fel. În 2013, ministrul Agriculturii Daniel Constantin şi Preafericitul Părinte Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, au semnat un protocol de colaborare. Prin acesta, preoţii au promovat la sate măsuri de sprijinire a agriculturii, precum instalarea tinerilor fermieri sau crearea fermelor familiale.

“Este vorba despre susţinerea proiectelor Ministerului Agriculturii, în special cele pe fonduri europene. Oamenii de la ţară sunt circumspecţi atunci când este vorba să primească ceva gratis, aşa cum se întâmplă în cazul fondurilor europene. În zona rurală, preotul este printre intelectualii satului şi enoriaşii îi cer sfatul cu privire la diverse probleme”, a spus, atunci, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, părintele Constantin Stoica.

Preoţii nu vor fi plătiţi suplimentar pentru această activitate. Potrivit statisticilor, în România sunt aproximativ 14.000 de preoţi ortodocşi, dintre care mai mult de jumătate activează în mediul rural, ceea ce face ca o informaţie să circule cu repeziciune în orice localitate și să aibă și credibilitate.

Sursa: ziarulderoman.ro


IBD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ItalySpainEnglish