Serele de roşii Livada din Bihor, încălzite în sistem bio tehnologic!

productie-de-rosii-in-sera-300x225Într-o seră din Bihor, roşiile s-au copt de mult şi nu cu ajutorul soarelui, ci cu ajutorul apei termale. Un sistem special de ventilaţie asigură aerul proaspăt şi temperatura constantă în interiorul serelor, astfel că producţia este aproape ca în plină vară. Sistemul de încălzire  cu apă geotermală a fost pus în practică în România, de firma Transgex.

Aceasta este cea mai mare companie din România implicată în lucrări de prospecţiune, explorare şi exploatare a zăcămintelor de ape geotermale, având în concesiune aproximativ 60% din totalul acestor resurse. “ Încălzirea cu apă geotermală a serelor, folosită în ţări precum Islanda, reprezintă o metodă unică în România, fiind utilizată de către compania noastră care deţine singurele sere încălzite cu apă geotermală în sistem bio-ecologic (pentru producţia de tomate), susţin reprezentanţii companiei, într-o prezentare proprie.

Apa geotermală, folosită ca sursă de energie

Sistemul de încălzire este compus din 4 circuite. Sursa de energie folosită este apa geotermală, o sursă de energie nepoluantă, aceasta fiind extrasă dintr-un foraj de mare adâncime, din apropierea satului Livada de Bihor, care altădată era lăsat în paragină. Sistemul de încălzire folosit este cel cu schimbător de căldură în plăci. Principalul avantaj al acestei metode îl reprezintă reducerea costurilor de încălzire comparative cu orice alt tip de combustibil, cu efect pozitiv asupra mediului.

Apa potabilă folosită la irigarea culturii provine dintr-un foraj de apă, cu adâncimea de 120 m, aflat în apropierea serelor.
Printr-o investiţie de peste 2 milioane de euro, compania Transgex deţine în prezent peste 2 hectare de seră în Livada, jud. Bihor, constând în suprafeţe de producţie şi depozitare.

Sistem de dozare CO2

La Complexul de Sere Livada de Bihor, în urmă cu câţiva ani, s-a pus în funcţiune şi un sistem de dozare CO2 , ce are un rol major în fotosinteza plantelor, ducând implicit la majorarea producţiei cu 20%, faţă de serele care nu sunt dotate cu un astfel de sistem.

Fotosinteza este procesul de fixare a dioxidului de carbon din atmosferă de către plantele verzi (cu clorofilă), în prezenţa radiaţiilor solare, cu eliminare de oxigen şi formare de compuşi organici (glucide, lipide, proteine) foarte variaţi. Deşi apa participă în fotosinteză, ca şi dioxidul de carbon, ea nu constituie, nici chiar când este în cantităţi reduse, un factor limitant pentru toate speciile. Fotosinteza are loc în cloroplaste si în zona citoplasmei care le înconjoară. La nivelul cloroplastelor, alături de clorofila a, pigment activ în reacţiile fotochimice, se mai găsesc şi alţi pigmenţi, cu rol de pigmenţi accesorii: clorofilă b, clorofilă c; carotenoizi; flavonoide; pigmenţi ficobilinici = ficobiliproteine.Mecanismul clorofilei include 3 procese principale: fotofosforilarea,  fotoliza apei, fixarea şi transformarea CO2 în glucide.

Instalaţia de fertirigare este complet automatizată

În interiorul serei, s-a montat un sistem special de ventilaţie prin care se asigură o temperatură uniformă pe toată suprafaţa spaţiului. Astfel, toate plantele au acelaşi microclimat, oferind condiţii prielnice pentru o dezvoltare armonioasă, cu efect pozitiv asupra producţiei. Totodată, există și un sistem de bioxid de carbon, care stimulează procesul de fotosinteză şi asigurând plantelor o mai bună dezvoltare.

Sistemul de cultură adoptat este hidrocultura (cultura fără sol), plantele fiind crescute pe saltele din vată minerală (Grodan), necesarul de macro, micro şi ultramicroelemente, fiindu-le asigurat printr-un sistem complet automatizat de fertirigare.

Reţetele pentru soluţia nutritivă folosită sunt stabilite în funcţie de tipul culturii şi fenofaze pe baza analizei chimice a apei potabile folosite la irigat. Necesarul de soluţie nutritivă este asigurat automat în funcţie de factorii climatici şi fazele de creştere şi dezvoltare ale plantelor şi se încadrează în parametri ecologici ca şi conţinut.

Instalaţia de fertirigare complet automatizată, este compusă dintr-o unitate centrală cu dozatoare, pompe şi filtre, conectată la calculator, vase cu capacitatea de 1000 l pentru prepararea soluţiei nutritive, conducte de distribuţie şi conducte de udare din care pornesc tuburi cu pipete de picurare pentru fiecare plantă în parte.
Pentru o fructificare uniformă se folosesc bondari pentru polenizare, cu efect pozitiv asupra cantităţii şi calităţii producţiei. Soluţia adoptată pentru combaterea dăunătorilor este una biologică, deoarece nu se folosesc nici un fel de insecticide sau ierbicide. Principiul de combatere a dăunătorilor se bazează pe antagonismul speciilor: contra musculiţei albe de seră se acţionează cu o viespe parazită (Encarsia sp.), iar contra purecilor şi păduchilor de plante se folosesc alte insecte.

Roşiile pot ajunge până la 14 metri înălţime!

Plantele pot ajunge până la 14 metri înălţime, însă pentru a se evita această situaţie ele sunt înclinate. Prima recoltă a fost culeasă după aproximativ 80 de zile de la plantare. Producătorii nu se pot plânge de producţie. În anii trecuţi, aceasta a ajuns la aproape 400 de tone de roşii pe hectar, fiind o recoltă chiar mai bună decât cea din sistemul clasic al serelor. Interesant este şi faptul că întreaga producţie este vândută pe piaţa autohtonă. În sezonul rece, un kilogram de roşii de cea mai bună calitate, se poate achiziţiona de la poarta serelor, cu 6 lei kg! Producătorul are contracte ferme cu depozite en-gros din Bihor, Sibiu şi Alba.

În concluzie, punctele forte ale produsului eco fabricat în România sunt: serele sunt  încălzite cu energie geotermală, ceea ce elimină consumul de combustibili fosili, rezultând poluare zero (integral ecologic); produsele sunt biologice, iar preţul acestora este scăzut, datorită sursei de energie folosită: apa geotermală.

Sursa: infoferma.ro


IBD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ItalySpainEnglish