Seceta face ravagii în agricultură. Se anunță un an mult mai prost decât 2014

seceta-august-2012Seceta face ravagii în agricultura din România. Fermierii îşi modifică estimările de la o lună la alta, şi vin cu predicţii din ce în ce mai sumbre. În această perioadă, agriculturorii recoltează orzul şi spun ca producţiile sunt cu 30%-40% mai mici decât în 2014.

„În cele mai multe zone din România este o secetă cruntă. Se înnorează, dar nu plouă”, spune Ion Cioroianu, consilier în cadrul Asociaţiei Fermierilor din România (AFR). El ne-a zis că în această perioadă a început recoltarea orzului, iar producţia va fi cu mult sub cea înregistrată în 2014. Fermierul Ştefan Poienaru susţine că anul acesta se aşteaptă să obţină o producţie de 3,8 tone la hectar, faţă de 5 tone/hectar, rezultat înregistrat anul trecut. Nici pentru producţia de grâu, agricultorul nu se arată prea optimist. “Anul trecut am cultivat grâul pe o suprafaţă de 6.500 de hectare şi am obţinut o producţie medie de 4,7 tone/per hectar. Pe când în acest an, mă aştept la o producţie de 3 tone la hectar”, a completat Poienaru.

În opinia specialiştilor, nici rapiţa nu arată bine. “Dacă anul trecut am obţinut o producţie de 3 tone/hectar la rapiţă, în 2015 mă aştept la o recoltă de 1,7 tone la hectar”, a mai zis Ştefan Poienaru.

Cu producţii mai mici, fermierii sunt îngrijoraţi că nu îşi vor putea recupera investiţiile făcute. “În condiţiile în care investiţiile în culturi pornesc de la 1.500 de lei/hectar şi ajung la 4.000 de lei/hectar, în cazul  suprafeţelor cu irigaţii, agricultorii se tem că nu îşi vor recupera nici măcar jumătate din investiţiile făcute”, sunt de părere analiştii.

Cu toate că autorităţile au anunţat că vor acorda anumite despăgubiri pentru secetă, fermierii nu se arată prea entuziasmaţi de acest sprijin deoarece ştiu că vor intra în posesia lui destul de târziu.

Sursa: capital.ro

IBD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ItalySpainEnglish