România nu a obținut prelungirea termenului de rambursare a plăților pentru proiectele de dezvoltare rurală PNDR 2007-2013

hgflRomânia nu a obținut prelungirea termenului de rambursare a plăților pentru proiectele de dezvoltare rurală PNDR 2007-2013, deși 16 state au susținut solicitarea României în cadrul reuniunii Consiliului Agricultură și Pescuit, care a avut loc marți la Luxemburg.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, remis miercuri AGERPRES, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a reiterat cererea României de a extinde cu șase luni termenul de rambursare a plăților pentru proiectele de dezvoltare rurală PNDR 2007-2013, solicitare susținută de 16 state membre ale UE, însă modificarea actelor juridice europene are nevoie și de acceptul Consiliului și Parlamentului European.

“Comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Phil Hogan, a explicat că procedura legislativă nu ar permite Comisiei Europene modificarea actelor juridice europene și că ar fi nevoie de acceptul Consiliului și Parlamentului European”, se arată în comunicatul MADR.

Pe de altă parte, în cadrul reuniunii s-a ajuns la un acord general pentru regulamentul privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice necesar pentru a fi demarate negocierile cu Parlamentul European.

Alte subiecte de interes de pe agenda reuniunii au fost prezentarea de către Comisia Europeană a rapoartelor sale privind indicarea obligatorie a țării de origine sau a locului de proveniență a laptelui, altor tipuri de carne decât cea de vită, porc, oaie, capră și de pasăre și a alimentelor neprelucrate, a alimentului dintr-un singur ingredient și a ingredientelor care reprezintă peste 50% dintr-un aliment. Majoritatea delegațiilor au exprimat interesul de a continua dezbaterile pe această temă cu toate că rapoartele indică faptul că o astfel de cerință obligatorie va genera costuri suplimentare.

În data de 16 iunie 2015, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, și secretarul de stat, George Turtoi, au participat la reuniunea Consiliului Agricultură și Pescuit care a avut loc la Luxemburg.

Șeful MADR declara luni că România ar putea salva de la dezangajare circa 400 de milioane de euro dacă va obține prelungirea cu șase luni a termenului de rambursare a plăților în cazul proiectelor derulate cu fonduri europene, în condițiile în care au fost reziliate proiecte importante în ultima perioadă din lipsa capacității de cofinanțare a beneficiarilor.

Potrivit directorului general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, David Eugen Popescu, valoarea proiectelor reziliate la inițiativa beneficiarilor de fonduri europene prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2017 — 2013 din cauza lipsei de cofinanțare se apropie de un miliard de euro, dintr-un total de 1,2 miliarde de euro.

Comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan, a fost notificat în data de 20 aprilie de către ministrul român al Agriculturii, Daniel Constantin, cu privire la interesul României ca termenul de rambursare a plăților în cazul proiectelor derulate cu fonduri europene prin PNDR 2007 — 2013 să fie prelungit cu șase luni, după data de 31 decembrie 2015.

Proiectele de investiții realizate prin intermediul fondurilor europene alocate agriculturii românești în exercițiul financiar 2007-2013 mai pot fi implementate până la finele acestui an, după regula n+2.

Plățile totale efectuate până în prezent din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007 — 2013 au depășit 7,6 miliarde de euro pentru proiecte de investiții și pentru decontarea plăților directe către fermieri, iar România a ajuns la un grad de absorbție a fondurilor europene acordate pentru agricultură și dezvoltare rurală de peste 85%.

Valoarea totală a PNDR 2007 — 2013 a fost de 9,32 miliarde de euro, din care 6,14 miliarde de euro au fost alocați proiectelor de investiții prin 12 măsuri și trei scheme de stat, iar 3,18 miliarde de euro pentru plăți directe prin patru măsuri.

Sursa: AGERPRES


IBD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ItalySpainEnglish