România a solicitat Comisiei Europene posibilitatea de a transfera un procentaj mai mare de 3% între axele PNDR

România a solicitat Comisiei Europene posibilitatea de a transfera mai mult de 3% între axele de finanțare ale Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007 – 2013, precum și prelungirea cu șase luni a termenului de rambursare a plăților în cazul proiectelor derulate cu fonduri europene, a declarat, pentru AGERPRES, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii George Turtoi.

imageResizebg“Am cerut Comisiei Europene posibilitatea de transfera mai mult de 3% din fondurile europene între axele de finanțare, iar, dacă vom obține acordul, împreună cu prelungirea de șase luni, până în iunie 2016, a termenului de rambursare a plăților în cazul proiectelor derulate cu fonduri europene, înseamnă că vom putea face plăți pe agromediu din banii actuali încă o jumătate de an. Cred că este normal să poți avea mobilitate, să poți muta banii unde este nevoie și să poți face absorbție cât de mult poți. Deocamdată, doar România a cerut creșterea procentajului de transfer între axele de finanțare, însă cred că și celelalte țări o vor face”, a spus Turtoi.

Acesta a precizat că, deocamdată, solicitările României sunt în discuție la Comisia Europeană pentru că este nevoie de emiterea unui regulament.

“Pentru prelungirea termenului de rambursare a plăților în cazul proiectelor derulate cu fonduri europene prin PNDR 2007-2013 sunt de acord 17 din 27 de țări, dar trebuie să fie un acord multifond din partea comisarilor care dispun de fonduri europene. Comisarul nostru (Phil Hogan — comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală — n. r.) este de acord, dar mai este nevoie de încă doi comisari”, a explicat Turtoi.

Comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan, a fost notificat în data de 20 aprilie de către ministrul român al Agriculturii, Daniel Constantin, cu privire la interesul României ca termenul de rambursare a plăților în cazul proiectelor derulate cu fonduri europene prin PNDR 2007 — 2013 să fie prelungit cu șase luni, după data de 31 decembrie 2015.

Posibilitatea de a prelungi acest termen cu șase luni ar permite României să ajungă la un procentaj cât mai bun de absorbție al fondurilor europene.

Proiectele de investiții realizate prin intermediul fondurilor europene alocate agriculturii românești în exercițiul financiar 2007-2013 mai pot fi implementate până la finele acestui an, după regula n+2.

Potrivit datelor Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), plățile totale efectuate până în prezent din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007 — 2013 au depășit 7,6 miliarde de euro pentru proiecte de investiții și pentru decontarea plăților directe către fermieri, iar România a ajuns la un gradul de absorbție al fondurilor europene acordate pentru agricultură și dezvoltare rurală de peste 84%.

Valoarea totală a PNDR 2007 — 2013 a fost de 9,32 miliarde de euro, din care 6,14 miliarde de euro au fost alocați proiectelor de investiții prin 12 măsuri și trei scheme de stat, iar 3,18 miliarde de euro pentru plăți directe prin patru măsuri.

Sursa: agerpres.ro


IBD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ItalySpainEnglish