Programele de finanţare pe înţelesul IMM-urilor

Reprezentanţii IMM-urilor bihorene au putut afla informaţii direct de la sursă despre programele de finanţare ce urmează să fie implementate în acest an. Joi, 7 mai 2015, La Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Bihor a avut loc o întâlnire între reprezentanţii mediului de afaceri şi Anca Laura Sorescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi a Mediului de Afaceri.

„Din întâlnirile pe care le-am avut cu reprezentanţii mediului de afaceri am constatat că programele nu se prea cunosc în teritoriu. Aş vrea să aflu problemele cu care se confruntă IMM-urile legate de accesul dificil la finanţare şi vreau să avem un dialog deschis, să veniţi cu propuneri de îmbunătăţire şi modificare a legislaţiei”, a deschis discuţiile Anca Sorescu.

 2seminar-600x244

Programe

Aceasta a punctat pentru început programele cu finanţare nerambursabilă care urmează să fie demarate în acest an: Programul Start – 25 mai, Programul Comerţ – 8 iunie, Programul SRL-D – 15 iunie, Incubatoarele, femeia de manager şi meşteşugurile şi artizanatul – 15 iulie şi în 15 octombrie progamele PRETEC.

Reprezentantul ministerial a vorbit despre principalele modificări legislative făcute în sprijinul IMM-urilor. „Anul acesta am făcut o serie de modificări la aceste programe, le-am îmbunătăţit. Am introdus ca şi cheltuială eligibilă comisioanele de garantare, am mărit procentul alocaţiei financiare nerambursabile pe două programe (Startul şi Comerţul), la 90%, dar şi valoarea alocaţiei financiare”, a precizat Laura Sorescu.
Programul româno-elveţian pentru IMM-uri a fost un alt subiect al discuţiei. Prin acest program, în valoare totală de 28,5 milioane de franci elveţieni, IMM-urile pot primi o creditare de 100.000 de franci elveţieni pe cinci ani, echivalent în lei, cu o dobândă de 1% plus ROBOR la 6 luni. Prin acest program se finanţează companiile din producţie, servicii medicale, turismul şi comercializarea echipamentelor care economisesc energie. Partener în program este CEC Bank.

Alt proiect de lege adus în discuţie este Incubatorul de afaceri. „Ne dorim să reglementăm regimul juridic de funcţionare al incubatoarelor de afaceri prin oferirea de facilităţi fiscale: scutirea de impozite pe teren, pe clădire, în urma unor scheme de ajutor de stat dezvoltat de autorităţile publice locale”, a subliniat reprezentantul ministerului.

Discuţii

Reprezentanţii mediului de afaceri nu au ezitat să pună întrebări şi să ceară răspunsuri la problemele cu care s-au confruntat la finanţarea precedentelor programe. Unul dintre acestea a fost ajutorul de minimis, a cărui finanţare a fost sistată în acest an, deşi sunt investiţii demarate anul trecut, care continuă. „Ce fac firmele care au implementat în 2015 o parte din program? Sunt societăţi care au luat credite, care au girat cu imobile şi nu mai primesc finanţare. Când vor fi deblocate fondurile?”, a întrebat reprezentantul unui IMM. Răspunsul a fost că sunt alocaţi bani, dar doar pe hârtie, iar primul ministru a cerut un memorandum pentru deblocarea fondurilor.

Problemele legate de comunicare între oficiile teritoriale şi IMM-uri, precum şi răspunsurile ambigue pe care le primesc de la reprezentanţii teritoriali la diferite programe, au fost, de asemenea, amintite.

Răspunsurile oficilităţilor au fost legate de subdimensionarea oficiilor teritoriale, posturile blocate şi salarizarea redusă.

„Există o ruptură între bugetari şi privat. Bugetarii îi văd pe privaţi că fac totul pentru eludarea taxelor, iar privaţii pe bugetari că stau opt ore pe scaun, trăiesc pe banii lor şi nu fac nimic. Vrem să schimbăm această percepţie şi să existe o armonie între cele două categorii”, a precizat Laura Ionescu.

Concluzia trasă de unul dintre participanţi, cu care toată lumea a fost de acord, este că cei din administraţie nu îşi asumă răspunderea. Când greşesc nu-i ia nimeni la rost. Cel mult îi penalizează cu 10%.

Una peste alta, întâlnirea a fost constructivă, iar secretarul de stat a luat datele de contact ale celor care au ridicat cele mai importante probleme, pentru a propune mai departe ideile lor.

Sursa: bihon.ro


IBD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ItalySpainEnglish