PNDR 2015: La 1 iulie se vor deschide sesiuni de depunere a cererilor pentru pomicultură, procesare şi irigaţii

descggărcareFermierii şi alţi beneficiari care derulează proiecte pe fonduri europene în agricultură vor putea, din 1 iulie 2015, să depună noi propuneri de proiecte în pomicultură şi alte domenii, pentru finanţări în cadrul Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală 2014-2020, a anunţat luni ministrul Agriculturii.

Potrivit lui Daniel Constantin, ghidurile solicitantului pentru noile măsuri sunt deja publicate pe site-ul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR). Daniel Constantin a făcut acest anunţ în contextul în care, în 26 mai, Comisia Europeană a aprobat oficial întregul PNDR pentru România. 350 de milioane de euro pentru pomicultură „De la 1 iulie se va deschide măsura dedicată investiţiilor în exploataţiile pomicole cu o valoare de 75 de milioane de euro. Ministerul Agriculturii şi-a propus să reabiliteze prin această măsură o suprafaţa de 35.000 de hectare de livezi dintr- un total 170.000 de hectare la nivel naţional, din care jumătate sunt în declin.

Prima alocare, de 75 de milioane de euro, va fi disponibilă de la 1 iulie. Dacă aceste sume vor fi consumate ele vor fi extinse până la total sumei de 350 de milioane de euro cât există în total pe pomicultură“, a declarat Daniel Constantin, citat de Agerpres. 143 de milioane de euro pentru procesare şi marketing

De asemenea, se mai deschide măsura privind sprijinul pentru investiţii în procesarea şi marketingul produselor agricole cu o valoare de 143 de milioane de euro. „Este o zonă importantă din cauza vulnerabilităţii, a riscului de depopulare şi, de aceea, peste 28 de milioane de euro vor fi dedicate în 2015 numai pentru zona montană din cele 143 de milioane de euro“, a adăugat ministrul Agriculturii. 435 de milioane de euro pentru infrastructura agricolă O altă submăsură care se deschide la 1 iulie, respectiv 4.3, vizează dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii agricole şi silvice. „Este o măsură mai complexă şi noi deschidem doar măsura pentru irigaţii care are 435 de milioane de euro contribuţie europeană şi de la bugetul de stat, pentru că zona de irigaţii reprezintă o prioritate. În 2015 în multe zone din ţară s-a instalat secetă, iar lipsă investiţiilor în sistemul de irigaţii de-a lungul timpului este mult mai vizibilă în aceste zile”, a menţionat Constantin. Acesta a precizat că toate ghidurile de finanţare cu noile măsuri din PNDR 2014-2020 sunt publicate pe site-ul Ministerului Agriculturii. Ghidurile pot fi descărcate de pe site-ul AFIR: http://www.apdrp.ro/.

Alte trei măsuri sunt deschise deja Primele trei măsuri, dintre care două sunt destinate direct fermierilor, au fost deschise încă din 25 martie, pe răspunderea Ministerului Agriculturii, în condiţiile în care PNDR nu fusese adoptat de Comisie până atunci. Noul program PNDR 2014-2020 însumează 9,4 miliarde de euro, din care 8,13 miliarde de euro reprezintă contribuţia europeană şi 1,34 miliarde de euro contribuţia de la bugetul de stat.

Sursa: adevarul.ro


IBD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ItalySpainEnglish