Ori vrem în Statele Unite ale Europei, ori vom rămâne în afara lor

descărcareVice-cancelarul german Sigmar Gabriel și ministrul francez al economiei Emmanuel Macron au publicat concomitent, în toate cotidienele de largă circulație europeană, un editorial comun în care vorbesc despre o integrare mai radicală a zonei euro și a întregii Europe. Pornind de la problemele grecești, despre care cei doi spun că își vor găsi o soluție în câteva zile, dar și de la “cazul britanic”, liderii celor mai mari economii europene declară destul de categoric că a venit timpul pentru altceva. Pentru un pas înainte.

Vorbind de șomajul care bântuie Europa, de tensiunile dintre statele membre, dar și de ascensiunea forțelor anti-europene, Gabriel și Macron vorbesc de fapt despre o uniune fiscală ce ar desăvârși uniunea monetară europeană. Și nu, nu este vorba doar de taxe comune, deși cei doi vorbesc și despre asta, enervând probabil Londra și mai mult, nu e vorba nici măcar doar de o politică fiscală comună, e vorba de un adevărat sistem fiscal european, de un buget comun și de o autoritate fiscală ce ar putea trece dincolo de Fiscul fiecărei țări membre.

Dar, în noua construcție, integrată complet din punct de vedere monetar, cu un soi de buget federal care se va apropia treptat dar din ce în ce mai mult de cel al Statelor Unite ale Americii, cu o integrare politică ce presupune un executiv federal cu competențe peste cele naționale, Zona Euro poate deveni nucleul Statelor Unite ale Europei, undeva la orizontul anilor 2020.

Publicat în Franța, Belgia, Spania, Italia, Germania, Marea Britanie și Elveția, editorialul celor doi miniștri este cel mai probabil buzduganul ce precede măsuri concrete ce vor fi anunțate de Hollande și Merkel până la finalul acestei luni. Și dacă mie mi se pare că acest proiect este mai degrabă unul ce va separa Uniunea Europeană într-o zonă complet integrată și o a doua, a statelor naționale, ce va rămâne doar ceva mai mult decât o zonă de liber schimb, acum parcă înțeleg altfel ideea bruscă a liderilor noștri de a stabili un calendar ferm de aderare la euro. Dacă nu-l facem nu ne va scoate nimeni din Europa, dar de acum întrebarea care se pune este dacă vrem să fim în Statele Unite ale Europei sau în afara lor.

Sursa: biziday.ro


IBD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ItalySpainEnglish