O staţie modernă de sortare şi transfer a deşeurilor a fost inaugurată la Petroşani

Household-Recyclable-Waste-Enters-the-Process O staţie modernă de sortare şi transfer a gunoiului provenit din localităţile Văii Jiului a fost inaugurată luni la Petroşani, investiţia în valoare de 5 milioane de euro fiind parte a unui sistem integrat de gestionare a deşeurilor pentru întreg judeţul Hunedoara ce va fi pus în funcţiune până la sfârşitul acestui an.
Staţia de la Petroşani va deveni operaţională abia la momentul în care va fi pus în funcţiune întregul sistem de colectare şi depozitare selectivă a deşeurilor, inclusiv o groapă de gunoi ecologică, întreg proiectul fiind finanţat cu aproape 70 de milioane de euro de Uniunea Europeană.

“Investiţia de la Petroşani reprezintă un pas înainte în ceea ce înseamnă infrastructura pentru colectarea deşeurilor menajere. Estimăm ca undeva la sfârşitul anului să avem funcţional sistemul integrat de colectare a deşeurilor”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Adrian David, prezent la eveniment.

Potrivit acestuia, chiar dacă acum colectarea selectivă a gunoiului poate fi apreciată ca o problemă, populaţia se va obişnui cu noile reguli în scurt timp. “Colectarea selectivă a deşeurilor este o mare problemă, nu numai în Valea Jiului. Eram obişnuiţi să ni se ia deşeurile din faţa casei şi să fie duse la marginea oraşului. Dacă dorim să avem o mentalitate europeană, acest lucru trebuie evitat şi cred că e doar o chestiune de timp până când toată lumea va îmbrăţişa aceste noi rigori”, a apreciat David. La rândul său, primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob-Ridzi, a menţionat că prin construirea noii staţii de sortare şi transfer preţul gunoiului se va reflecta în cantitatea de deşeuri ce va putea fi reciclată şi valorificată de către operatorul de salubritate. În plus, staţia de transfer va permite crearea a circa 60 de noi locuri de muncă.

Staţia de sortare a deşeurilor are o capacitate de 15.980 tone pe an, iar cea de transfer de 42.571 tone pe an, cele două ocupând o suprafaţă de 3.000 metri pătraţi, în zona fostei mine Dâlja. Proiectul sistemului de management integrat al deşeurilor din judeţul Hunedoara are o valoare de 70 milioane euro şi prevede realizarea unui deponeu ecologic în localitatea Bîrcea Mare şi a mai multor staţii de sortare şi transfer a gunoiului. Noul sistem trebuie să fie gata până la sfârşitului anului, în caz contrar riscându-se pierderea finanţării nerambursabile.

În cadrul proiectului au mai fost închise toate gropile de gunoi care nu respectă normele de mediu europene, în prezent singura funcţională fiind cea din oraşul Vulcan. Investiţia în construirea staţiei de sortare şi transfer a deşeurilor a fost suportată în proporţie de 90 % din fonduri ale UE, iar diferenţa este cofinanţare de la bugetul Consiliului Judeţean Hunedoara.

Sursa: Portalul national de Administratie Publica

 


IBD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ItalySpainEnglish