Meteorologii avertizează: Situația terenurilor agricole se va înrăutăți și mai mult

afir Meteorologii trag un semnal de alarmă. Situația culturilor de porumb și floarea-soarelui se va înrăutăți și mai mult în perioada urmatoare, în contextul în care temperaturile ridicate și deficitul de umiditate din sol se vor menține în perioada următoare, iar starea de vegetație a culturilor cel mai afectate de secetă: porumbul și floarea-soarelui, pe suprafațele agricole din sudul, sud-estul, estul și vestul țării, se va deprecia în continuare. Asta în condițiile în care aproape 900 de mii de hectare, din suprafața agricolă totală a României, au fost afectate de seceta prelungită, din acest an, până la data de 5 august.

Aproximativ 7-8% din suprafață totală de teren cultivată a fost afectată, asta înseamnând aproximativ 9,4 milioane ha.

Reprezentații Ministerului Agriculturii au precizat, pentru HotNews.ro. , că cele 867.372,23 ha se raportează la suprafața agricolă totală a României, fiind incluse pășunile și fânețele. Ministerul Agriculturii nu are, încă, o estimare a sumelor de bani pe care le vor pierde fermierii, în urma instalării fenomenului de secetă pedologică, valoarea pagubelor urmând să fie estimată în funcție de evoluția fenomenului.

În situația în care fermierii vor înregistra pierderi de peste 30% din suprafațele destinate producției, MADR are în vedere reducerea impozitelor, datorate pe baza normei de venit proporțional cu pierderile suferite, pentru persoanele fizice, individual sau într-o formă de asociere. Măsurile pe care Ministerul Agriculturii le ia in calcul sunt următoarele:

  • instituirea unei scheme compensatorii de sprijin, prin ajutor de minimis;
  • reducerea impozitelor datorate pe baza normei de venit proporțional cu pierderile suferite, pentru persoane fizice, individual sau într-o formă de asociere, în cazul înregistrării de pierderi de peste 30 % din suprafețele destinate producției agricole;
  • operaționalizarea fondurilor mutuale care să preia riscurile de secetă și să despăgubească membrii utilizând surse financiare comunitare.

Fermierii, fără o lege care să îi protejeze

În prezent, nu există o lege care să-i protejeze pe agricultori de pagubele provocate de fenomenele meteorologice nefavorabile, cum ar fi seceta sau inundațiile, după ce domeniul acordării de despăgubiri pentru fermieri a rămas nereglementat, prin abrogarea Legii nr. 381/2002, în anul 2010. În schimb, există posibilitatea ca agricultorii să își asigure culturile.

România ar putea cere ajutorul Uniunii Europene pentru a-i despăgubi pe fermieri. Potrivit MADR, după estimarea pierderilor și informarea Guvernului, se va stabili solicitarea de asistență financiară din fonduri europene pentru acordarea despăguburilor.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, declara, la sfârșitul lunii iulie, că pentru acordarea despăgubirilor cu o valoare mai mare de 15.000 de euro, România trebuie să ceară acordul Comisiei Europene, iar pentru cele mai mici, trebuie să notifice Comisia, chiar dacă ajutoarele vor fi date din bugetul național.

Sursa: realitatea.net


IBD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ItalySpainEnglish