Irigaţiile “au nevoie de fonduri europene”

1irrigationMinisterul Agriculturii caută soluţii pentru dezvoltarea sistemului de irigaţii, care în prezent nu mai acoperă nici 10% din suprafaţa arabilă a României.

Ministerul Agriculturii caută soluţii pentru dezvoltarea sistemului de irigaţii, care în prezent nu mai acoperă nici 10% din suprafaţa arabilă a României.

Deocamdată problema este rezolvată parţial, a explicat la Arad ministrul agriculturii, Daniel Constantin.
“Pentru infrastructura secundară avem resursele europene pentru a reabilita toată infrastructura. Pentru cea principală avem nevoie de aproximativ un miliard de euro. Am aplicat, am făcut un proiect pentru planul Juncker. Dacă nu vom reuşi să avem succes vom afla în septembrie probabil. Avem soluţia de a contracta, eventual un împrumut.
“Mai avem soluţia de a căuta un parteneriat public-privat sau avem soluţia pe care încercăm să o gestionăm în aceste zile, de a lucra cu cei care sunt proprietari deja, cei care s-au constituit în organizaţii de udători, federaţii, căutând un partener străin care este dispus să investească, dar să introducem un sistem de taxe astfel încât să dăm garanţia celui care investeşte că-şi recuperează într-un anumit număr de ani investiţia respectivă”, spune Daniel Constantin.
Ministrul agriculturii s-a ferit să facă estimări în ceea ce priveşte producţia din acest an, în condiţiile în care seceta este deja prezentă şi nu sunt prognozate precipitaţii suficiente nici în continuare.

 

Sursa: romania-actualitati.ro


IBD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ItalySpainEnglish