Infrastructura, condiţia de bază pentru investitori

autostradfgda Companiile cu capital străin investesc în oraşele mari care au infrastructură bună. Este concluzia la care ajungi când te uiţi în statisticile Oficiului Naţional al Registrului Comerţului. Potrivit jurnaliştilor de la Adevărul, cei mai mulţi investitori străini sunt atraşi de Bucureşti şi Ilfov, iar cei mai puţini de judeţe ca Teleorman şi Tulcea.

În prima jumătate a acestui an, doar 13 judeţe din 41 găzduiesc, fiecare, mai mult de 50 de companii străine. Cele mai multe sunt în Bucureşti: peste 1.000 de societăţi.

Ilfov şi Timiş au şi ele peste 200 de firme înfiinţate de străini.

La polul opus se situează Teleorman, cu doar patru companii străine, Tulcea, cu cinci, şiVaslui, cu opt.

Potrivit ziariştilor de la Adevărul, cele mai numeroase investiţii străine există în zonele cu o infrastructură dezvoltată, cum ar fi : Timişoara, Cluj-Napoca, Oradea, Arad, Iaşi, Constanţa, Braşov sau Ploieşti. Străinii preferă oraşele dezoltate pentru că acolo au căi de acces: căi ferate şi drumuri bune. În plus, aici pot găsi mai uşor forţă de muncă. În zonele cu infrastructură precară abia dacă există 10-20 de firme străine înfiinţate în 2015. O arată statisticile Registrului Comerţului.

În total, cele peste 3.000 de companii au investit în România aproape 20 de milioane de lei în primele şase luni din an.

Top 3 ţări care investesc în România rămâne neschimbat. Pe primul loc se află Olanda, cu investiţii de peste 11 miliarde, urmată de Austria, cu aproape şapte miliarde de dolari, şi Germania – peste şase miliarde de dolari.

La capitolul număr de firme, în ultimii 25 de ani, Italia este în topul clasamentului cu peste 40.000 de societăţi, urmează apoi Germania, cu peste 20.000, şi Turcia, cu peste 14.000.

Sursa: Digi 24


IBD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ItalySpainEnglish