În sprijinul IMM-urilor aflate în dificultate

finantarile-pentru-imm-uri-cu-dobanda-subventionata-de-stat-suspendate-in-acest-an_size9 După cum se cunoaşte, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii a iniţiat două “scheme de garantare”, în numele şi în contul Statului, dedicate categoriei IMM-urilor care au “cel mai dificil şi costisitor acces la finanţare”. Acestea sunt, după cum ne preciza analistul financiar Aurel Pau, reprezentantul în teritoriu al Fondului, “o schemă de minimis în vederea susţinerii acce­sului la finanţare al întreprinderilor nou-înfiinţate; şi o alta, pentru garantarea finanţării măsurilor de salvare şi a planurilor de restructurare pentru IMM-uri aflate temporar în dificultate”.

Am reţinut că aceste iniţiative au în vedere susţinerea principalei ţinte a Strategiei guvernamentale pentru dezvoltarea sectorului IMM, respectiv un sold net de IMM-uri care să depăşească pragul de 670.000 întreprinderi mici şi mijlocii active până în 2020, întrucât în prezent, ţara noastră are cele mai puţine astfel de societăţi pe cap de locuitor, În UE.
În calitate de mandator al Statului român, “FNGCIMM va putea garanta credite de dezvoltare şi credite pentru capital de lucru, beneficiarilor eligibili de tipul întreprinderilor nou-înfiinţate, înregistrate la Registrul Comerţului cu cel mult 36 de luni înainte de data solicitării garanţiei, care prezintă cel puţin o situaţie financiară semestrială/anuală depusă la Administraţia Financiară.
Pentru creditele de investiţii, valoarea garanţiei va fi de maximum 300.000 lei, cu o perioadă de rambursare de maxim 5 ani, iar pentru liniile de credit valoarea garanţiei va fi de maximum 200.000 lei, cu o perioadă de rambursare de maxim 24 de luni”.
Principalele avantaje ale Schemei de garantare propuse sunt: eliminarea principalei probleme în accesarea creditelor, respectiv lipsa garanţiilor; cost redus al garanţiei, rezultat din subvenţionarea parţială a comisionului de garantare; dobândă mai mică a creditului faţă de nivelul pieţei; stimularea instituţiilor de creditare în crearea de produse de finanţare care să se adreseze acestui segment de IMM-uri cu profil de risc ridicat.
Durata estimată a Schemei de ajutor este de 4 ani, cu scopul maximizării eficacităţii cheltuirii banilor publici, cu respectarea perioadelor maxime de sprijin pentru acordarea ajutorului pentru salvare, respectiv 6 luni şi de acordare a ajutorului pentru restructurare şi a sprijinului temporar pentru restructurare (18 luni).
Ajutoarele de stat instituite prin schema de ajutor de stat sunt temporare şi reversibile, fiind acordate sub forma unor garanţii pentru împrumuturi acordate de un finanţator (bancă comercială, IFN).
În cadrul schemei, după cum sublinia Aurel Pau, “se acordă facilităţi sub formă de garanţii care pot acoperi maximum 80% din valoarea unui credit nou”.

Sursa: tribuna.ro


IBD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ItalySpainEnglish