Herciu (MADR): Sunt condiții și premise favorabile ca până la sfârșitul anului pe PNDR 2014-2020 să se facă primele plăți

fonduri-pndr-2012-300x243 Directorul general al Direcției Dezvoltare Rurală din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Mihai Herciu, a declarat vineri, la Constanța, că sunt condiții și premise favorabile ca până la sfârșitul anului 2015, pe Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, să se facă primele plăți cu fonduri europene.

Prezent la un seminar organizat de MADR, care se desfășoară în perioada 23-24 iulie, reprezentantul Direcției Dezvoltare Rurală — Autoritate de Management pentru PNDR a făcut unele precizări cu privire la “comentariile nefondate ale unor persoane, care încearcă, pe undeva, să pună într-o lumină nefavorabilă situația implementării PNDR 2014-2020 în România”.

“Se comentează de multe ori că (…) România nu a avut în ianuarie 2014 un program de dezvoltare rurală aprobat. Vreau să fac o precizare, în cursului anului 2014, până în decembrie, niciun stat membru al Uniunii Europene nu a avut programele de dezvoltare rurală aprobate, asta este o consecință a faptului că multe regulamente aferente sectorului de dezvoltare rurală, regulamente ale Uniunii Europene, au apărut cu întârziere. În multe țări, primele programele de dezvoltare rurală au fost aprobate abia în luna decembrie. După aceea, a mai fost o categorie de nouă programe pentru februarie 2015 și pachetul lunii mai din care și România face parte cu încă 25 de programe. Deci, aș dori să fie clar pentru toată lumea, din acest punct de vedere, nu am avut nicio întârziere, nicio rămânere în urmă”, a precizat Mihai Herciu.

Acesta a spus că se mai vorbește despre faptul că, până în prezent, nu s-ar fi reușit nicio absorbție de bani europeni prin PNDR 2014-2020, fără să se țină însă cont de fluxul procedural în astfel de situații, subliniind, totodată, că sunt condiții și premise favorabile ca până la sfârșitului anului în curs să se facă primele plăți pe PNDR 2014-2020.

“Se face comentariu legat de faptul că până în acest moment nu s-a absorbit nimic din alocarea financiară 2014 — 2020, fără să se cunoască sau fără să se țină cont de faptul că există un întreg flux procedural și anume, orice finanțare începe cu o deschidere de sesiune de depuneri de proiecte, după care urmează evaluarea acestor proiecte din punct de vedere al eligibilității, etapa de selecție a proiectelor și, în baza raportului de selecție, se declară câștigătoare proiectele care urmează prin decizie de finanțare să primească sprijinul de la Programe. Tot acest parcurs înseamnă un număr de zile și luni și bineînțeles că nu era posibil să facem absorbție până la acest moment, dar sunt condiții și premise favorabile ca până la sfârșitul acestui an, PNDR 2014-2020 să înceapă primele plăți”, a spus oficialul MADR.

Directorul Direcției Dezvoltare Rurală din cadrul MADR a infirmat afirmațiile potrivit cărora măsurile aferente PNDR 2014-2020 nu ar fi fost încă lansate în România.

“Este un comentariu că măsurile aferente PNDR 2014-2020 nu au fost încă lansate în România. Și din acest punct de vedere trebuie să fac precizarea că și înainte ca programul să fie aprobat prin deciziile Comisiei Europene, ceea ce s-a întâmplat pe 26 mai anul curent, Autoritatea de Management, prin asumarea răspunderii, a lansat în luna martie un pachet de trei măsuri și, după deciziile de aprobare, un pachet consistent cu încă șapte măsuri din program.”, a afirmat Mihai Herciu.

Seminarul Ad-Hoc “Schimb de bune practici — Proiecte de succes în România din perspectiva PNDR 2007-2013”, organizat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale împreună cu Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală (RNDR), se desfășoară în perioada 23-24 iulie, în municipiul Constanța.

Sursa: AGERPRES


IBD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ItalySpainEnglish