FONDURI EUROPENE, IN RITM ACCELERAT: PROPUNERI PENTRU CRESTEREA ABSORBTIEI

ministerul-fondurilor-europene-dragos-savu Cum pot fi sprijiniți potențialii beneficiari ai fondurilor structurale disponibile în perioada 2014-2020, astfel încât sumele absorbite să fie mai mari decât cele din perioada anterioară? Între soluțiile propuse se numără simplificarea procedurilor administrative pentru depunerea și evaluarea cererilor de finanțare, aplicarea unei rate a cofinanțării de 2% pentru beneficiarii și partenerii ONG, universități, sindicate si alte organizații nonprofit, creșterea ratei de prefinanțare pentru aceste organizații, simplificarea procedurilor de raportare și rambursare, astfel încât rambursarea să se facă în termen de 20 de zile și motivarea financiară a funcționarilor din instituții publice implicați în derularea unui proiect, după finalizarea acestuia.

Despre toate acestea au discutat doamna Sevil Shhaideh, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, împreună cu un grup format din oficiali ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), șefi ai structurilor care gestionează fonduri europene, la întâlnirea care a avut loc vineri, 24 iulie, la sediul MDRAP, cu reprezentanții Coaliției Naționale pentru Absorbția Fondurilor Structurale. Reuniunea a avut ca scop o primă discuție și analiză a propunerilor făcute de Coaliție pentru accelerarea utilizării acestor fonduri.

“Cred că este prima noastră întâlnire oficială la acest nivel și, cum vedeți, am venit cu o echipă destul de impresionantă. Propunerile sunt concrete, constructive și le-am analizat cu cea mai mare seriozitate, împreună cu echipa de management a programelor europene gestionate de minister“, a declarat doamna ministru Sevil Shhaideh.

“Propunerea creșterii prefinanțării e foarte bună, cu mențiunea că aceasta poate viza doar domeniile care nu sunt eligibile pentru rambursare (salarii etc.). În același timp, ONG-urile ar trebui să ia în considerare faptul că va fi necesar un instrument de garantare pentru acordarea finanţării nerambursabile pentru implementarea proiectului”, a afirmat ministrul Shhaideh.

„Suntem de acord și cu rambursarea cheltuielilor în termen de 20 de zile, cu condiția ca beneficiarul să îndeplinească toate condițiile. La o cerere de rambursare pentru un proiect de infrastructură, de exemplu, se verifică achizițiile până la nivel de șuruburi… Toate acestea durează, de aceea, din experiența mea, la proiectele complexe, de obicei, rambursarea întârzie. Acest lucru este valabil mai ales pentru Programul Operațional Regional 2014-2020, deoarece la Programul Operațional Capacitate Administrativă, unde proiectele nu reprezintă investiții mari, scurtarea termenului de rambursare este posibilă.

„O altă propunere, pe care am analizat-o împreună cu echipa, este salarizarea celor implicați în gestionarea proiectelor. Se lucrează acum la o lege a salarizării bugetarilor și, împreună cu Ministerul Fondurilor Europene, încercăm să ne gândim la o soluție care să lege performanța de nivelul salarizării în domeniul public“, a adăugat doamna ministru.

“În ceea ce privește propunerea legată de asigurarea transparenței și a integrității, suntem deja parteneri cu Ministerul Afacerilor Interne și cu unul din membrii Coaliției – Asociația pentru Implementarea Democrației (AID) – într-un proiect cofinanţat din Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative – PODCA 2007 –2013, prin care acordăm asistență tehnică autorităților administrației publice locale pentru implementarea măsurilor cuprinse în Strategia Națională Anticorupție 2012-2015. Încurajez orice propunere în această zonă, iar dacă putem introduce elemente de cadru general privind transparența și buna guvernare, suntem de acord. De altfel, am decis ca toate documentele de aplicare pentru Programul Operațional Regional 2014-2020 și Programul Operațional Capacitate Administrativă să fie depuse online. Se lucrează acum la un sistem care să permită înregistrarea și vizualizarea acestora prin Internet, ca să eliminăm, pe cât posibil, documentele tipărite”, a subliniat în final ministrul dezvoltării regionale și administrației publice.

* * *

Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020 este unul dintre cele 7 programe operaționale din generația 2014-2020 implementate în România, cofinanțate din fondurile europene structurale și de investiții și unul dintre cele 2 programe operaționale gestionate de MDRAP în calitate de Autoritate de Management.

Programul Operational Capacitate Administrativă (POCA) 2014-2020 este al doilea program operațional gestionat de MDRAP, care continuă Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative (PO DCA) 2007-2013. Programul urmărește crearea unei administrații moderne, capabilă să faciliteze dezvoltarea socio-economică, prin intermediul unor servicii publice competitive, investiții și reglementări de calitate, resurse umane profesionalizate, contribuind astfel la implementarea măsurilor de reformă și la atingerea obiectivelor Strategiei Europa 2020.

Coaliția Națională pentru Absorbția Fondurilor Structurale este formată din peste 30 de organizaţii nonguvernamentale, sindicate, patronate şi reprezentanţi ai mediului de afaceri de la nivel central și local şi urmărește accelerarea procesului de absorbție a fondurilor structurale în perioada 2014-2020. La întâlnirea de astăzi au participat: Asociaţia pentru Implementarea Democrației (AID), Asociaţia Română pentru Evaluare şi Strategie (ARES), Confederaţia Sindicală Naţională Meridian, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Asociaţia pentru Bună Guvernare, Asociaţia pentru Integritate Publică, Federaţia Patronatelor din Turism şi Servicii, Federaţia Naţională Sindicală Alma Mater şi Academia Leaders4Romania.

Sursa: MDRAP


IBD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ItalySpainEnglish