Fabrica pentru procesarea ciupercilor

Cultivarea ciupercilor reprezinta o oportunitate de afaceri usor in practica fiind o afacere profitabila in Romania. Oferta la ora actuala este mult sub cererea reala, nemaivorbind de cea potentiala, mult mai mare, care poate fi activata prin metode champignon-buzaucityolxrode promovarea.

O astfel de cultura prezinta numeroase avantaje:

  • perioada scurta a ciclului de productie (se poate ajunge la realizarea a pana la 6 – 7 cicluri/camera de cultura/an) permite un circuit rapid al fondurilor banesti si recuperarea investitiilor mult mai repede;
  • pretabilitatea lor de a fi uscate, conservate – singure sau in diverse combinatii cu alte specii de ciuperci sau legume, ele putand fi procesate si in cadrul unor retete de mezeluri, branzeturi sau produse de patiserie
  • ciupercile pot fi cultivate in diverse spatii si localuri care au avut alta destinatie;
  • se pot cultiva pe deseuri provenite din agricultura, silvicultura etc:

Ciupercile, spre deosebire de legumele pe care le poti consuma doar in sezonul estival, iti sunt la indemana pe toata perioada anului.

Cresterea ciupercilor in sine este un procedeu extrem de simplu. De la insamantarea compostului ai de asteptat aproximativ 15 zile pana cand micelul se va transforma in ciuperca propriu zisa, dupa care, din doua in doua zile, pana cand ciclul de maxim 60 de zile se va incheia, vei tot culege ciuperci.

Secretul obtinerii unei recolte bogate si sanatoase consta in conditiile tehnice de pastrare si de calitatea compostului pe care-l utilizezi.

In primul rand ai nevoie de un spatiu izolat termic, prevazut cu ventilatie, un sistem de udare al culturii si de lumina, insa aceasta nu este obligatoare, pentru ca ciupercile se pot dezvolta le fel de bine si in absenta ei.

Compostul. Un compost de calitate, stratul in care ciupercile se vor forma si din care isi vor extrage hrana, este esential. Pentru obtinerea acestuia ai nevoie de:

– paie scurte (de preferat sunt cele de grau), galbene-aurii, curate si uscate

– ingrasamant natural de pasare (gainat de pui de carne) uscat, usor sfaramicios cu un grad de umiditate de pana la 40%

– gips utilizat in constructie. Ai nevoie de aproximativ 60 kg la tona de compost. Gipsul are rolul in determinarea nivelului Ph-ului. Cu cat Ph-ul este mai mare cu atat amoniacul din azot se va transforma mai repede intr-un gaz ce va otravi micelul

– apa reciclata – apa reciclata este de fapt apa care trece printr-un circuit. Din recipientul in care a fost introdusa, ea ajunge sa ude compostul pentru dezvoltarea caloriilor si proteinelor necesare hranirii, dupa care, surplusul revine in containerul de acumulare.

Compostul are nevoie de aproximativ 30 de zile pana va indeplini conditiile necesare cultivarii ciupercilor.

Temperatura din interiorul compostului trebuie sa fie aproximativ egala cu cea din incaperea unde ati decis sa dezvoltati cultura de ciuperci. Altfel spus, daca temperatura optima a compostului este de 24-28 grade Celsius, in camera, limita inferioara nu trebuie sa fie mai mica de 19 grade, dar nici mai mare de 22. Temperatura este determinata de greutatea pe mp precum si de ingredientele din care este format compostul.

 

Atat partea de procesare cat si cea de marketing pot fi sustinuti din Fonduri Europene prin Submasura 4.2 – sprijin pentru investitii in procesarea si marketingul produselor agricole din cadrul PNDR 2014-2020. Aceasta sub-masura  isi propune sa sprijine intreprinderilor care realizeaza investitii corporale si necorporale pentru procesarea si marketingul produselor agricole, cu exceptia produselor pescaresti.

indexSPRIJINUL NERAMBURSABIL va fi de:

  • 50% din totalul cheltuielilor eligibile pentru IMM-uri și grupuri de producători/cooperativ
  • 40% pentru alte întreprinderi

Acesta nu va depăși:

– 1.000.000 Euro/ proiect pentru IMM, în cazul proiectelor care nu presupun investiții care conduc la un lanț alimentar integrat;
– 1.500.000 Euro/ proiect pentru alte întreprinderi pentru proiectele care nu presupun investiții care conduc la un lanț alimentar integrat;
– 2.500.000 Euro/ proiect pentru investițiile care conduc la un lanț alimentar integrat (indiferent de tipul de solicitant), precum și pentru forme asociative (cooperative și grupuri de producători) în cazul proiectelor care nu presupun investiții care conduc la un lanț alimentar integrat.

Tipuri de investitii si cheltuieli eligibile pentru Submasura 4.2 – „Sprijin pentru investitii in procesarea/marketingul produselor agricole”:

  • Constructia, extinderea, modernizarea si dotarea cladirilor unitatilor de procesare
  • Constructii destinate protectiei mediului (aferente investitiilor pentru reducerea emisiilor gazelor cu efect de sera (GES), energie regenerabila, eficienta energetica), infrastructura interna si utilitati, precum si bransamente si racorduri necesare proiectelor;
  • Achizitionarea, inclusiv in leasing de utilaje noi, instalatii, echipamente si mijloace de transport specializate in scopul colectarii materiei prime si/sau comercializarii produselor agro-alimentare in cadrul lanturilor alimentare integrate;
  • Cheltuieli generate de imbunatatirea controlului intern al calitatii si conformarea cu noile standarde impuse de legislatia europeana pentru procesarea si comercializarea produselor agro-alimentare
  • Cheltuieli aferente marketingului produselor obtinute (ex. etichetare, ambalare);
  • Organizarea si implementarea sistemelor de management a calitatii si de siguranta alimentara, daca sunt in legatura cu investitiile corporale ale proiectului;
  • Achizitionarea de tehnologii (know‐how), patente si licente pentru pregatirea implementarii proiectului;
  • Cheltuieli aferente marketing-ului produselor obtinute, in limita a 5.000 euro.

 Fabrica va fi construita in baza unui plan de afaceri si o cercetare de piata cu ajutorul specialistilor cu care colaboram pentru a asigura succesul maxim al proiectului.

Pentru mai multe detalii legate de un astfel de proiect vă rugăm să ne contactați folosind pagina de contact!

 

ItalySpainEnglish