Fabrică brichete și peleți

peleti Peletul este unul dintre combustibilii cei mai apreciati in prezent, un produs care se obtine din biomasa, iar biomasa avem din belsug, fie ca ne referim la materiale nefolositoare: lemne cazute din paduri, rumegus, scoarta de copac, frunze uscate sau alte resturi vegetale, fie la culturi energetice: Paulownia, salcie energetica, iarba elefantului etc. Biomasa este un material intotdeauna disponibil la nivel regional, o materie prima ce produce energie curata, ieftina si regenerabila. Prin deshidratarea acestei resurse, se obtin peletii si brichetii, o forma de combustibili solizi, nepoluanti, cu un randament net superior in arderea materiei lemnoase.

Peletii si brichetii sunt combustibili solizi, cu un continut relativ scazut de umiditate. Din punct de vedere al provenientei materiei prime, peletii se impart in doua mari categorii: peleți proveniti din biomasa lemnoasa (rumegus, aschii de lemn, scoarta de copac, crengi); peleti proveniti din deseuri agrare (paie, coceni, coji de floarea soarelui, frunze, litiera forestiera).

In contextul in care masa lemnoasa are un pret aflat intr-o continua crestere acest tip de combustibil reprezinta o alternativa viabila atat in consumul casnic (centrale, sobe) cat si in cel industrial.

Un astfel de proiect poate fi implementat din Fonduri Europene  prin schema de ajutor de minimis „Sprijin acordat microîntreprinderilor şi întreprinderilor mici din spaţiul rural pentru înfiinţarea şi dezvoltarea activităţilor economice neagricole”. Aceasta acorda sprijin pentru înfiinţarea în satele din România de întreprinderi care realizează activităţi neagricole pentru prima dată (start-up) în baza unui plan de afaceri, respectiv pentru întreprinderi existente, în vederea dezvoltării şi diversificării activităţii neagricole în mediul rural.

Pentru o astfel de activitate ajutorul maxim este de 50.000 euro si se acorda astfel:

  • 70% din cuantumul sprijinului la emiterea deciziei de finanţare;
  • 30% din cuantumul sprijinului ulterior, cu condiţia implementării corecte a planului de afaceri, fără a depăşi 5 ani de la încheierea deciziei de finanţare.

Plafonul minim al sprijinului acordat pentru un proiect finanţat prin această schemă de ajutor de minimis este de 10.000 euro, această sumă reprezentând valoarea totală eligibilă a proiectului. Schema de minimis se va aplica de la data adoptării acesteia până la 31 decembrie 2020.

Beneficiarii eligibili pentru aceasta schema de ajutor:

  •  Fermierii sau membrii unei gospodarii agricole din spațiul rural, care își diversifică activitatea prin înființarea unei activități non-agricole pentru prima dată (Persoanele fizice neautorizate nu sunt eligibile)
  • Micro-întreprinderi și întreprinderile mici din spațiul rural, care își propun activități non-agricole, pe care nu le-au mai efectuat până la data aplicării sprijinului
  • Micro-întreprinderi și întreprinderi mici noi, înființate în anul depunerii Cererii de Finanțaresau cu o vechime de maxim 3 ani fiscali, care nu au desfășurat activități până în momentul depunerii proiectului(start-ups)

Fabrica va fi construita in baza unui plan de afaceri si o cercetare de piata cu ajutorul specialistilor cu care colaboram pentru a asigura succesul maxim al proiectului.

Criteriile de eligibiliatate pentru un astfel de proiect sunt stabilite de conditiile impuse de Ministerul Fondurilor Europene si Comisia Europeana.

Pentru mai multe detalii legate de acest proiect vă rugăm să ne contactați folosind pagina de contact!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ItalySpainEnglish