Eliminarea taxei pe stâlp pentru construcţiile speciale din agricultură va stimula absorbţia de fonduri europene nerambursabile

FarmBins_000 Eliminarea taxei pe stâlp pentru construcţiile speciale din agricultură va stimula absorbţia de fonduri europene nerambursabile, cu precădere pe partea de silozuri, spaţii de depozitare şi chiar investiţii în ferme zootehnice, apreciază Federaţia Naţională PRO AGRO, într-un comunicat de presă remis vineri.

„Eliminarea taxei pe stâlp pentru construcţiile speciale din agricultură, începând cu data de 1 ianuarie 2016, a fost solicitată şi de către membrii Federaţiei Naţionale PRO AGRO. Măsura va stimula absorbţia de fonduri europene nerambursabile, cu precădere pe partea de silozuri, spaţii de depozitare şi chiar investiţii în ferme zootehnice.
Înainte de eliminarea taxei, o investiţie de 1 milion de euro presupunea achitarea taxei pe construcţii speciale de 1% din valoarea investiţiei, pe întreg parcursul implementării proiectului, respectiv 10 ani, ajungându-se la o cheltuială suplimentară de 100.000 euro, neatractivă pentru investiţiile din sectorul agroalimentar. Începând cu data de 1 ianuarie 2016, taxa nu va mai fi plătită de niciun investitor”, se arată în comunicatul citat.
Liderii partidelor parlamentare s-au întâlnit, joi, pentru a discuta pe tema noului Cod fiscal. Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi, după discuţii, că s-a stabilit ca modificările operate în Codul fiscal să fie readoptate în forma iniţială, dar unele măsuri vor fi aplicate etapizat.

Una dintre aceste măsuri se referă la eliminarea taxei pe stâlp, de la 1 ianuarie 2017, cu o excepţie, solicitată de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, şi anume în cazul construcţiilor speciale din agricultură, pentru care taxa va fi scoasă din 2016.

Impozitul pe construcţii speciale a fost introdus la începutul anului 2014. Aplicarea taxei a fost propusă încă din toamna anului 2012 de fostul ministru delegat pentru Buget, Liviu Voinea. Taxa se aplică pentru construcţiile care nu intrau în sfera de impozitare, cum ar fi stâlpi, rampe, platforme betonate, altele decât imobilele de producţie sau birouri, care erau deja impozitate. Ulterior, în Monitorul Oficial din 13 ianuarie 2015 a fost publicată legea de aprobare a ordonanţei ce a reglementat impozitul pe construcţii datorat la bugetul de stat, cunoscut în limbajul uzual ca taxă pe stâlp. Partea bună a fost că acest impozit s-a redus, iar valoarea acestuia în anul 2015 a fost de 1%, faţă de anul trecut, când s-a aplicat un procent de 1,5%. În plus, s-a adus şi o detaliere mult mai exactă a bazei de calcul şi a construcţiilor aflate în sfera impozitului. Legea a reformulat şi modul în care se va calcula în continuare impozitul, aducând un număr de 12 precizări foarte exacte. În schimb, taxa pe stâlp pentru investiţiile în agricultură va fi eliminată începând cu 1 ianuarie 2016.

Sursa: gazetademaramures.ro


IBD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ItalySpainEnglish