Cum pierde România 100 mil. euro pe an: doar 3% grad de reciclare a deșeurilor

imagesRomânia și-a asumat față de UE atingerea țintei de reciclare a deșeurilor municipale în proporție de 50% până în 2020, în prezent însă se află doar la pragul de 3%.

Comisarul European pentru Mediu, Afaceri Maritime si Pescuit Karmenu Vella este de părere că Romania detine toate instrumentele necesare pentru a atinge pragul de 50% reciclare deseuri municipale pana in 2020.

Potrivit acestuia, cea mai importanta dintre solutiile pe care le pot aplica municipalitățile din România este implicarea cetatenilor in acest proces prin colectarea “door to door”.

Declarațiile comisarului european au fost făcute la Snagov, la cea de-a treia conferinta anuala a Societatii Europene a Reciclarii.

Tema conferintei a fost reprezentata de transformarea Europei in economie circulara ceea ce reprezinta un nou tip de gandire economica prin transformarea deseurilor in resurse care pot fi reutilizate pentru a genera crestere economica, pentru revitalizarea industriei europene si crearea de noi locuri de munca.

“Economia verde a devenit una dintre priotitatile mele pentru ca protejeaza mediul inconjurator si ajuta economiile Uniunii Europene sa devina competitive. Pentru indeplinirea acestor obiective trebuie sa ne asiguram ca avem un management al deseurilor eficient, generat de o legislatie foarte bine pusa la punct. Tari precum Romania vor putea beneficia cel mai mult de pe urma acestui sistem. Romania nu incepe acest proces de la 0, a dovedit deja ca poate face performanta in domeniul energiei regenerabile”, a declarat Karmenu Vella, Comisar European pentru Mediu, Afaceri Maritime si Pescuit.

“Este pentru a treia oara cand Asociatia Planeta Verde reuseste sa puna la un loc reprezentanti ai industriei si ai autoritatilor locale cu expertii de mediu din Romania si de la Bruxelles. Suntem onorati de mesajul transmis de Comisarul Vella Romaniei. Ca reprezentanti ai societatii civile ne vom indrepta toate eforturile pentru a imbunatati sistemul de management al deseurilor din Romania prin inovatie, educatie si implicare”, a declarat Mihaela Papazu, Director Executiv al Asociatiei Planeta Verde.
Sursa: REALITATEA.NET


IBD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ItalySpainEnglish