Ce nereguli pe proiectele europene din agricultură vă aduc doi ani de interdicţie la finanţare

productie-de-rosii-in-sera-300x225 Nereguli pe proiectele europene din agricultură pe PNDR 2014-2020 care pot atrage interdicţia la finanţare pentru doi ani.

AFIR a constatat că fermierii care nu sunt eligibili pentru obținerea banilor europeni  încearcă prin toate mijloacele să smulgă finanțarea proiectelor. Ei își creează avantaje artificiale. În noul PNDR, aceste nereguli le aduc doi ani de interdicție.

Așa cum am mai informat, regulile din PNDR 2014-2020 sunt mai aspre. Dosarele proiectelor depuse pentru finanțare sunt verificate în amănunțime. AFIR atrage atenția că fermierii nu trebuie să cadă în păcatul minciunii. Orice neregulă descoperită în dosar duce la respingerea acestuia sau la rezilierea contractului de finanțare și la interzicerea pe timp de doi ani a accesării fondurilor europene

Iată care sunt cele mai frecvente nereguli găsite de AFIR și pe care fermierii trebuie să le evite: ladevăratul beneficiar al finanţării este în dificultate economică – situaţie în care nu ar fi eligibil şi creează o nouă entitate care se încadrează la categoria impusă de regulamente; lsolicitantul doreşte obţinerea finanţării pentru un proiect cu o valoare mai mare decât se poate rambursa legal (ex: conform regulii de minimis care impune un plafon de maxim 200.000 de euro în 3 ani fiscali).

Ca să fie eligibil „împarte” adevăratul proiect în mai multe proiecte mai mici pe care, direct sau indirect, le coordonează şi de pe urma cărora va beneficia; acestea vor fi depuse de mai multe societăţi înfiinţate doar pentru a crea aparenţa unora independente; lsolicitantul se poate angaja la crearea unui număr mai mare de locuri de muncă decât este necesar; lsolicitantul poate introduce în proiect echipamente de producere a energiei din surse regenerabile nejustificate din punct de vedere al necesităţilor sau costului; lsolicitantul poate depune proiectul printr-un intermediar, o persoană fizică sau juridică pe care o coordonează direct sau indirect, pentru ca proiectul depus astfel să beneficieze de punctaj pentru proiecte depuse de tineri sub 40 de ani sau de femei; lsolicitantul se poate asocia formal cu alte societăţi, însă asocierea nu funcţionează în fapt, nefiind îndeplinite obiectivele de asociere stipulate în Fişa Măsurii (ex: Măsura 121); lun beneficiar doreşte implementarea unui nou proiect pe o măsură în cadrul căreia deja mai are un proiect în implementare (ex: Măsura 121): va crea o nouă entitate ce va depune, aparent, în nume propriu, independent, cerere de finanţare pentru acel proiect. Societatea nou înfiinţată este, de asemenea, controlată de primul beneficiar, direct sau indirect.

Sursa: ziarulunirea.ro


IBD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ItalySpainEnglish