BVB: Noul Cod Fiscal oferă oportunități investitorilor; înregistrarea fiscală electronică a investitorilor străini rămâne o problemă

135856Noile prevederi ale Codului Fiscal și Codului de Procedură Fiscală oferă mai multe oportunități investitorilor, însă economia românească pierde investiții de milioane de euro din cauza lipsei înregistrării fiscale electronice a investitorilor străini, o problemă ce trebuie rezolvată de administrația publică, atrage atenția, joi, Bursa de Valori București (BVB).

De asemenea, noile reglementări pentru short selling și împrumutul de instrumente financiare trebuie să fie în concordanță cu noua legislație secundară, aceasta fiind una dintre cele mai stringente probleme care trebuie rezolvate.

‘Noile prevederi ale Codului Fiscal și Codului de Procedură Fiscală oferă mai multe oportunități investitorilor. Intermediarii vor putea oferi clienților noi tipuri de tranzacții, iar managerii de fond vor avea posibilitatea să administreze mai eficient activele. Cu toate acestea, noi, economia per ansamblu, pierdem investiții de milioane de euro din cauza lipsei, de exemplu, a înregistrării fiscale electronice a investitorilor străini. Această problemă trebuie rezolvată de administrația publică. Fluxurile reduse de capital afectează negativ economiile cetățenilor români care deja investesc pe piața de capital. De asemenea, sperăm ca noile reglementări pentru short selling și împrumutul de instrumente financiare să fie în concordanță cu noua legislație secundară. Aceasta este una dintre cele mai stringente probleme care trebuie rezolvate’, a declarat directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski.

Într-un comunicat, BVB apreciază faptul că, în sfera pieței de capital și a investițiilor, noul Cod prevede un impozit pe dividend redus la 5% și recunoaște mecanismul de împrumut de instrumente financiare, precum și tranzacțiile de tip short sell.

“Parlamentul României a aprobat, în 24 iunie 2015, noul Cod Fiscal și noul Cod de Procedură Fiscală. (…) Bursa de Valori București (BVB), conducând demersurile pentru eliminarea barierelor ce stau în calea dezvoltării pieței de capital din România, a fost profund implicată în îmbunătățirea cadrului de reglementare fiscală”, se menționează în comunicat.

Obiectivul strategic al BVB este acela de a dezvolta piața de capital locală, în vederea promovării de la statutul de Piață de Frontieră la cel de Piață Emergentă. Pentru atingerea acestui obiectiv, autoritățile române, împreună cu grupul de lucru condus de Bursa de Valori București, de aproape un an și jumătate, implementează un program comprehensiv pentru îmbunătățirea modului în care funcționează piața de capital locală, îmbunătățirea lichidității și creșterea accesibilității produselor de pe piața de capital. Acesta include și măsuri de eficientizare a proceselor de reglementare și creștere a eficienței în mediile pre-tranzacționare, tranzacționare și post-tranzacționare.

“Impozitul pe dividende redus crește atractivitatea investițiilor pentru toate categoriile de investitori. Totuși, reglementările importante pentru piață trebuie să evolueze într-un ritm mai rapid și să devină efective simultan, pentru a avea un impact pozitiv puternic. Construirea unei piețe de capital competitive înseamnă nu doar introducerea de modificări singulare din când în când, ci conectarea reperelor’, a adăugat Sobolewski.

Bursa de Valori București administrează piețe de acțiuni, obligațiuni și alte instrumente financiare, prin platforme reglementate sau sisteme alternative, și furnizează o gamă variată de servicii participanților la piețele financiare. BVB este o companie listată pe propria piață din 2010.

Sursa: AGERPRES

 


IBD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ItalySpainEnglish