Analiza pagubelor înregistrate în agricultură din cauza secetei, luni la MADR

imageResize (1) Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, se va întâlni luni cu liderii organizațiilor reprezentative din sectorul agricol, pentru a discuta despre seceta din acest an și posibilitatea acordării unor despăgubiri, a anunțat, duminică, ministerul de resort.

De asemenea, șeful MADR va prezenta și rezultatele privind producțiile obținute la culturile la care s-a finalizat recoltatul. Întâlnirea va loc la sediul instituției, începând cu ora 10,00, iar la finalul întâlnirii vor avea loc declarații de presa.

La finele lunii iulie, Federația Națională Pro Agro a solicitat Ministerului Agriculturii sprijin în vederea instituirii unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea pierderilor înregistrate de producătorii agricoli din sectorul vegetal din cauza condițiilor climatice nefavorabile din anul 2015.

Această solicitare a venit în contextul în care seceta pedologică și atmosferică instalată a condus la reducerea rezervei de apă din sol. Această situație va determina reducerea substanțială a producțiilor pentru culturile înființate în primăvara acestui an, generând fermierilor pierderi importante de venit.

Potrivit președintelui Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România /LAPAR/, Laurențiu Baciu, producțiile de grâu, porumb, rapiță și floarea soarelui din acest an vor fi, pe ansamblu, mult mai mici față de anul trecut din cauza secetei, cea mai gravă situație întâlnindu-se în județele Vaslui, Bacău, Botoșani, dar și în sud-estul Banatului și în județul Olt.

Premierul Victor Ponta a afirmat, vineri seara, că România va fi afectată de seceta din această vară și că a discutat cu ministrul Agriculturii despre acordarea unor despăgubiri pentru cei care au culturile afectate.

“În această vară avem vești bune — 3,7% creștere, suntem pe locul doi în Europa, lucrurile se văd și la alimente și în turism. În schimb, avem și o veste proastă, și anume seceta din agricultură care ne va afecta cu siguranță. Am vorbit cu ministrul Agriculturii, ne pregătim pentru partea de despăgubiri pentru cei care au avut terenuri. La grâu nu e așa de grav, la porumb e mai rău. Cu siguranță, seceta de anul ăsta se va vedea până la sfârșitul anului și atunci hai să luăm niște măsuri să dăm stabilitate celorlalte ramuri economice în așa fel încât ceea ce scade din agricultură să putem compensa pe partea cealaltă”, a spus Ponta, într-o emisiune la Antena 3.

Sursa: AGERPRES


IBD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ItalySpainEnglish