Ajutor de 8,5 milioane de euro pentru România din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene

agricultura-seceta Sunt bucuroasa sa pot anunta astazi, 6 august, ca aproape 8,5 milioane de euro din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene sunt disponibili pentru Romania, in urma aprobarii Deciziei Comisiei de catre PE si Consiliul Uniunii Europene. Am propus acordarea acestui ajutor in aprilie 2015 cand am transmis propunerea noastra celor doua institutii, a declarat comisarul european Corina Cretu

Acest ajutor financiar va sprijini populația afectată de inundațiile extinse din luna mai și din vara anului 2014. Prima inundație a afectat 30 de județe din România și a distrus rețele vitale de transport, apă, energie și telecomunicații, precum și case și ferme. Cetățenii au trebuit să fie evacuați și fermierii au pierdut recolte și animale. Multe școli, spitale, clădiri publice și bunuri culturale au fost inundate.

În lunile iulie și august 2014, precipitațiile abundente, inundațiile și alunecările de teren au afectat din nou peste 126.000 de locuitori din cinci județe ale regiunii Olteniei, în sud-estul României.

Aceste inundații devastatoare au provocat incertitudine și teamă cu privire la viitorul fermierilor care și-au pierdut întreaga producție, copiilor care nu au mai putut merge la școală și familiilor care și-au văzut locuințele distruse. Pentru toți acești oameni care au arătat foarte mult curaj, autoritățile au luat o decizie înțeleaptă: au apelat la solidaritatea europeană.

Fondul de solidaritate al Uniunii Europene este unul dintre cele mai puternice simboluri ale solidarității în caz de nevoie. Ajutorul financiar va sprijini comunitățile, contribuind la acoperirea costurilor operațiunilor de recuperare, precum și la acoperirea parțială a costurilor de salubrizare a zonelor afectate, de refacere a infrastructurii și restabilire a serviciilor.
Din păcate, un dezastru sau o situație de criză pot apărea în orice moment. Nu putem întotdeauna preveni astfel de situații dramatice, însă ne putem pregăti, reduce pagubele și, cel mai important, putem crește siguranța cetățenilor noștri. Din acest motiv politicile de gestionare a riscurilor și dezastrelor sunt atât de importante. Multe dintre programele co-finanțate prin intermediul Fondurilor structurale și de investiții europene pentru perioada 2014 – 2020 își propun să investească în prevenirea inundațiilor și reducerea impactului schimbărilor climatice, acțiuni pentru care există o nevoie stringentă.”

Corina Crețu , comisar european pentru politici regionale

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene in Romania


IBD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ItalySpainEnglish